06/10/2024
IMG_20240713_144321

Dug je “najgori drug”, a upravo novac, odnosno novčani dug, uništava OFK Gradina Srebrenik, što je i potvrđeno iz ovog kluba.

“Kao stranica i medij koji godinama unazad pomaže rad OFK Gradina dužni smo prvi put dati osvrt na “mahalske priče” koje često kruže po gradu i koje godinama imaju destruktivno djelovanje prema našem Klubu s ciljem konstantnog unošenja nemira među kolektiv.

Tema ove objave su plate ili naknade prema fudbalerima i trenerima OFK Gradina, te ovim putem želimo javno istaći i upoznati naše navijače da su plate naših igrača i trenera nažalost godinama i tradicionalno najmanje u rangu u kojem se takmičimo i u prosjeku su minimalno za 30% do 50% niže u odnosu na ostale igrače u drugim klubovima koji imaju isti ligaški status kao OFK Gradina.

Unatoč tome, godinama unazad isti igrači i kompletan kolektiv ostavljaju srce na terenu što govore i rezultati – Srebrenik važi za zdravu fudbalsku sredinu za mlađe igrače, a svaki fudbaler Srebrenik je mogao napustiti s pozitivnim dojmovima kako o atmosferi u svlačionici, tako i o ljudima u klubu, oko kluba i u samom gradu Srebreniku. Nakon afirmisanja u OFK Gradina, igrači bi već godinu dana kasnije dobijali znatno unosnije ponude (dovoljno je samo skoknuti u gradove iz komšiluka po 50% veće uslove), ali su većinom i dalje zbog pozitivnih dojmova i zdrave fudbalske sredine pokazivali volju i produživali svoje ugovore ili se vraćali u OFK Gradina.

Kada su u pitanju plate domaćih trenera, vjerujemo da ih je nekada sramota i prokomentarisati u drugim gradovima ili na seminarima za kolika primanja ostavljaju svoje vrijeme i znanje u Gradini.

Ova objava ne predstavlja zvanični stav Kluba, nego smo jednostavno dužni stati u zaštitu svih fudbalera i trenera koji su ponosno predstavljali ovaj Klub i u najtežim vremenima i koji su zaslužili zahvalnost i poštovanje i koji su svjedoci svemu napisanom.

Uzeti ćemo sebi pravo da kroz recimo banalan primjer ekipe koju su predvodili treneri Jasmin Moranjkić, Adnan Likić i Dalibor Gajić, istaknemo da se u jednom trenutku u početnoj postavi nalazilo 7-8 igrača čija je mjesečna plata iznosila 500,00KM uz određene bonuse koji su na kraju i zarađeni nestvarnim nizovima bez primljenog gola ili bez poraza. Godinama prije njih, i pored svih pritisaka i kritika, naše ekipe su u takvim okolnostima bile u TOP5 klubova prvoligaškog društva dok su se klubovi s prosječnim primanjima igrača 1200-1500KM borili za “goli život” i opstanak.

Naš Ibrahim Škahić nam je dao dopuštenje da iznesemo informaciju da je njegova plata iznosila 500,00KM nedavno pri povratku u OFK Gradina, gdje se vratio da pomogne Klubu a samo godinu ranije imao je godišnju zaradu na desetine hiljada KM.

Poređenja radi, šampionska ekipa koja je ispisala zlatne stranice Kluba u sezoni 2011/12 igrala je za tada mizerna primanja u iznosu od 300,00 – 500,00KM.

Ova priča traje desetinama godina unazad, možda će trajati i još deset, ali svi ti momci zaslužuju respekt i poštovanje, i trebaju nam dati doznanja kako se ponašati na tribinama i u onim najtežim utakmicama i porazima.

S ciljem da svi pokažemo zahvalnost prema momcima, dužni smo bili barem površno iznijeti informacije i činjenice, a suvišno je i spominjati i porediti uslove u kojim kolektiv radi, naročito zimi u “bari” pomoćnog stadiona.

Važno je za kraj istaći da svaki rang takmičenja ima svoju cijenu, baš kao i igrači i treneri, a zar sve nabrojano nije nekada ravno čudu i umijeću kada su u pitanju momci koji su predstavljali OFK Gradina?

Ponavljamo, ova objava ne predstavlja zvaničan stav Kluba. Ovo je ujedno i poziv ili vapaj svim ljubiteljima fudbala i svim onim koji su u stanju pomoći Klubu da to urade već danas i sutra, jer u ponedjeljak bi moglo biti prekasno.

ZASLUŽUJE LI I TREBA LI SREBRENIK PRVOLIGAŠA?

RESPECT IZNAD SVEGA.” – navodi se iz OFK Gradina Srebrenik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *