15/09/2024

Rukometni klub Bosna iz Visokog oglasio se saopštenjem za javnost, te izrazio nezadovoljstvo zbog igranja u prvenstvu Prve lige FBiH – grupa Sjever umjesto u prvenstvu Prve lige FBiH – grupa Jug, gdje su igrali prošle sezone, a također su iz ovog kluba nagovijestiti da je razlog tome taj što SRK Zrinjski Mostar “mora” biti prvak, te da taj klub “ne smije” imati konkurenciju na tom putu.

“Poštovani navijači, ljubitelji rukometa, rukometna javnosti, Rukometni klub Bosna Ekoenergija Visoko, klub sa tradicijom od 71 godine, osjeća obavezu i odgovornost da vam se obrati, povodom nekorektnih, bezobzirnih i bezobraznih odluka na štetu ponosa našeg grada.

Kao što smo vas već upoznali Upravni odbor Rukometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine donio je 24. avgusta 2024. godine odluku, prema kojoj je RK Bosna Ekoenergija prebačen da igra Prvu ligu FBiH – grupa Sjever, iako je prethodne sezone, kao i dva prethodna puta, kad smo ispali iz Premijer lige BiH, igrao u grupi Jug.

No, očito u interesu da se SRK Zrinjski Mostar, na čijem čelu Dario Pušić, “sasvim slučajno” i predsjednik Rukometnog saveza Federacije BiH, olakša put do Premijer lige i na odvratan način ukloni konkurenciju.

Iako je, kako smo već objavili, naš klub uredno poslao prijavu za igranje u grupi Jug, ta prijava nije pokazana na sjednici UO-a 24. avgusta, a sve se pravdalo da “premještala” kancelarija Federalnog saveza.

Možda bismo povjerovali u to, da nije simptomatično da se kancelarija “premješta” kad se donose važne odluke. Iako smo u ovim momentima očekivali zaštitu od predstavnika kantona u Upravnom odboru RSFBiH, dobili smo samo isprazna obećanja, a jedine konkretne akcije vidjeli smo od Rukometnog saveza Tuzlanskog kantona, te smo dobili podršku od čelnika RS ZDK-a, a to nažalost nije bilo dovoljno.

Iako smo očekivali mnogo više od potpredsjednika RSFBiH Samira Suljevića i člana UO-a Senada Suljkanovića, od njih ništa nismo dobilo osim praznih riječi i opravdanja “da nisu znali”.

A i kako bi znali, kad smo prošle sezone igrali ligu na Marsu. Šalu na stranu, iako nismo željeli komunicirati na ovaj način, ali očito je da u Premijer ligu “mora” ući hrvatski klub i da ne smije imati konkurenciju, a ko god se pobuni ili bude imao drugačije sportske namjere osim da bude član lige čeka ga Bosnina sudbina ili nešto još gore.

Igranje u grupi Sjever za naš klub može prouzrokovati gotovo trostruko veće troškove putovanja, ali kad je za Pušićeve interese, Suljević i Suljkanović ne mare, neka njih niko ne dira.

Nakon ovakve odluke jasno je da je Savez u potpunosti pod kontrolom predsjednika Zrinjskog i da predstavnici kantona dolaze na sjednice reda radi, da se broji njihovo prisustvo i da Pušić ima kvorum da može donositi odluke po svojoj volji.

Naravno, RK Bosna Ekoenergija neće ostati samo na ovim saopštenjima, već ćemo podnijeti krivične prijave, prije svega zbog sukoba interesa predsjednika Saveza, pa zbog nelegalno donesenih odluka protiv svih članova UO-a, protiv sekretara Saveza zbog skrivanja prijave Bosne, te će svi oni na sudu morati dokazivati ispravnost svojih odluka i svog rada.

Osim, toga RK Bosna Ekoenergija će o svim ovim dešavanjima upoznati i Evropsku rukometnu federaciju (EHF. I na kraju, ako u Statutu RSFBiH piše da se Propozicije takmičenja moraju donijeti najmanje mjesec prije početka lige, a prvo kolo je zakazano za 21/22. septembar, dakle manje od mjesec prije početka takmičenja su usvojene Propozicije 24. avgusta, da li će onda cijelo prvenstvo biti nelegalno? Ili će Pušić, zajedno sa Suljevićem i Suljkanovićem i to “pokriti”.” – navodi se iz RK Bosna Visoko.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *