18/09/2024

Timovi Sarajeva i Posušja su sinoć na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu remizirali rezultatom 2:2, ali se mnogo polemike podiglo vezano za situaciju na samoglm kraju meča, kada je crveni karton dobio nogometaš sarajevskog tima Nidal Čelik, igrač koji spada pod “zaštićeno godište”.

Naime, Čelik je u 94. minuti dobio crveni karton, Sarajevo je ostalo sa ugračem manje u polju, ali ono što je još bitnije, jeste činjenica da je sarajevski tim ujedno prinudno ostao bez ijednog igrača na terenu koji spada pid “zaštićeno godište, a čime je prekršeno pravilo NS/FS BiH.

Kada kažemo prinudno, pod time podrazumijevamo činjenicu da Sarajevo više nije imalo pravo na izmjenu, samim tim nije niti moglo ubaciti novog igrača u igru, jasno bio bi to igrač koji spada pod “zaštićeno godište”, te bi pravilo prema kojem u svakom trenutku meča na terenu po jednom timu mora biti barem jedan takav, bilo ispoštovano.

Ipak, Sarajevo će, prema saznanjima do kojih dolazimo mi sa portala sportskevijesti.com, a iz izvora Takmičarske komisije NS/FS BiH, proći nekažnjeno u ovom slučaju, preciznije biće primjenjeno “solomonsko rješenje”, i klub iz Sarajeva će biti uslovno kažnjen, što znači da u suštini neće biti sankcionisano za, gore navedeni, propust, jer je ovakva situacija svojevrsni presedan, odnosno nije jasno definisana, te ne postoji u pravilu rečenica koja glasi “u slučaju da izmjenu nije moguće izvršiti” – postupiće se tako i tako.

Ukoliko se u slučaju “Nidal Čelik” zaista bude izbjegao presedan u bosanskohercegovačkom klupskom nogometu, FK Sarajevo tada neće biti kažnjeno, no postoji realna mogućnost da se poslije najnovije situacije dodatno modifikuje i samo pravilo, kako bi se u budućnosti izbjegle slične nedoumice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *