19/09/2024

Fudbalski klub Velež iz Mostara, iako je bio izraziti favorit na pobjede kontra Inter d’Escaldes iz Andore, i prolaz u drugo pretkolo Konferencijske lige, ipak je eliminisan od Andoraca, i to kako – deklasiran.

Velež je, nakon prvog susreta sa Interom odigranog na stadionu “Grbavica” u Sarajevu, pred uzvratni meč imao rezultat od 1:1, i činilo se tada da je to bio samo loš dan Mostaraca, no u konačnici se ispostavilo obratno, loš dan imao je, zapravo, klub iz Andore.

U uzvratnom susretu ovih timova, odigranom u Andorra la Velli, glavnom gradu ove male države, Velež je doživio potpuni rezultatski debakl, Inter je ostvario pobjedu od čak 5:1, i izborio plasman u drugo pretkolo Konferencijske lige, gdje će se sastati sa grčkim AEK-om iz Atine, inače starom “mušterijom” Veleža.

Tako je Velež, umjesto da se ponovo sastane sa AEK-om, te ga pokuša ponovno eliminisati iz Konferencijske lige, kao što je to bio slučaj u sezoni 2021/22, došao u situaciju da bude rezultatski “ismijan” od poluamaterske ekipe iz Andore.

Prije nego nastavimo pojašnjenje, da preciziramo i izraz “poluamateri vezano za Inter d’Escaldes, odnosno, to bi značio tim sačinjen od nekoliko stranaca profesionalaca, koji su zapravo i eliminisali Mostarce, te ostatak tima sačinjen od igrača amatera, omjer u startnoj postavi približno pola-pola, polovina stranaca profesionalaca i polovina lokalnih igrača amatera.

A zašto se Veležu dogodio ovakav rezultatski debakl, jasno je ustvari “kao dan” – Mostarci nemaju stranaca u timu, i samim tim nemaju kvalitet da igraju evropska klupska takmičenja, te ne mogu u istim ni savladati nikoga, već dva puta zaredom u evropskim klupskim takmičenjima, pa niti predstavnike Andore, ili dvije sezone ranije predstavnike Malte, čiji svi klubovi ikada, u prethodnih 50 godina nastupa u UEFA klupskim takmičenjima, nemaju upisanih više od 10-ak pobjeda.

Onog dana kada se Velež okrene dovođenju stranaca iz Afrike ili Južne Amerike, kako to svi evropski klubovi inače čine, ali ne stranaca sa afričkih ili južnoameričkih plaža bez ikakvog pedigrea, već iole zapadnoevropski provjerenih, tada će i ovaj Mostarski klub moći računati da će nekada nekoga i pobijediti u evropskim klupskim takmičenjima, inače će, ako ponovo nekada zaigra u UEFA klupskim takmičenjima, nastaviti svoj neslavni niz ispadanja od klubova sa Malte ili iz Andore, niz koji, može se reći, nažalost traje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *