24/09/2024

Carlos Henrique Raposo, rođen 2. aprila 1963. godine, bivši je brazilski nogometaš, poznatiji kao Carlos Kaiser.

Ovaj nogometaš sam po sebi ne bi bio naročito u žiži interesovanja kao tema, no mi sa portala sportskevijesti.com ćemo našim uvaženim čitaocima u nastavku teksta otkriti šta je to zapravo zanimljivo a vezano za njegovu karijeru koja je trajala od 1979. godine do 1991. godine.

Igrao je kao napadač, pa pa iako su mu sposobnosti bile daleko ispod profesionalnog standarda, uspio je potpisati ugovore s brojnim klubovima tokom dvanaestogodišnje profesionalne karijere.

Igrao je, dakle, Raposo dvanaest godina, a da za to vrijeme nije odigrao niti jedan jedini zvanični meč, te je svoju ograničenu sposobnost sakrivao “povredama”, čestim promjenama klubova i drugim razlozima.

Nadimak “Kaiser” je dobio zbog navodne sličnosti s Franzom Beckenbauerom zvanim.”Kaiser”, čuvenim njemačkim nogomatašem i trenerom, te je tokom karijere bio poznat kao Carlos Kaiser.

Započeo je 1979. godine svoju karijeru u omladinskom pogonu brazilskog Botafogoa, a zatim je iste godine prešao u omladinski pogon brazilskog Flamenga, da bi prvi seniorski angažman imao iste godine u meksičkom klubu Puebla, a napustio nekoliko mjeseci kasnije nakon što nije odigrao niti jednu utakmicu.

Kasnije se vratio u Brazil i nastavio karijeru kao nogometaš, no budući da je “želio biti nogometaš, ali nije želio igrati nogomet”, postao je prijatelj mnogih nogometaša poput Carlosa Alberta Torresa, Ricarda Rocha i Renata Gaúcha, tako da je imao veliku mrežu koja bi mu se mogla preporučiti kad god bi ga trebao prebaciti u novi klub.

S tjelesnom građom sličnom profesionalnim nogometašima, ali s nedostatkom vještina, njegova se prevara sastojala u potpisivanju kratkih ugovora i izjavama da mu nedostaje kondicije, kao i utakmica, tako da bi prve sedmice provodio samo uz fizički trening.

Kad bi morao trenirati s drugim igračima, opravdavao se ozljedom potkoljenice, a tadašnja tehnologija otežavala je otkrivanje prevare, uz to je imao i stomatologa koji je tvrdio da ima žarišnu infekciju kad god bilo koji klub poželi s njim preći na dalje trenažne procese.

Slijedeći ove korake, uspjevao je, punih dvanaest godina, ostajati po nekoliko mjeseci u različitim klubovima, uglavnom u Brazilu, i to u najjačem rangu tamošnjeg nogometnog takmičenja, dakle samo trenirajući, i bez ikakvog pretjeranog izlaganja mogućnosti da prevara bude otkrivena.

Između ostalog, Carlos Kaiser je nosio dresove čak deset različitih klubova, od kojih su mnogi velikani brazilskog nogometa i višestruki prvaci ove države, kao što su Botafogo, Flamengo, Vasco da Gama ili Fluminense, dok je kratke angažmane, pod istim okolnostima, imao po jedanput u Argentini, te u Francuskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *