27/10/2024
IMG_20241022_162229

Najjužniji grad u Crnoj Gori, Ulcinj, atraktivno turističko mjesto, već treću godinu zaredom je bio najveći sportski grad na na Zapadnom Balkanu, a paralelno s tim i u širem regionu Evrope, pa i svijeta, shodno činjenici kakva je evropska i svjetski poznata sportska imena ovog mjeseca ugostio.

Od 20. do 23. oktobra u Ulcinju su se na jednom mjestu okupile mnoge sportske veličine sa prostora čitavog Zapadnog Balkana, te su se na jednom mjestu okupili ljudi koji su u svojim karijerama bili svjetski, olimpijski i evropski prvaci.

Pavle Pepđonović, organizator ulcinjskog “Mundijala prijateljstva”, učinio je da ovogodišnji događaj bude masovniji i spektakularniji od prethodnih, te je naglasio da je moto “Mundijala” “Samo nam je ljubav potrebna” – rečenica koja sama po sebi govori kako je sve bilo zamišljeno, ali ostvareno, može se s punim pravom to reći.

Pored nekadašnjih nogometnih legendi s prostora Zapadnog Balkana, Ulcinj je i ove godine okupio i proslavljene vaterpoliste, košarkaše, trenere, odbojkaše, hrvače, veslače, šahiste, nogometne i vaterpolo sudije, sportske novinare i radnike, paraolimpijce, kao i mnoge druge istaknute i cijenjene ambasadore sporta.

Na početku manifestacij premijerno je prikazan film zagrebačkog redatelja Dejana Aćimovića o trofejnom vaterpolo treneru i selektoru Ratku Rudiću, i tim povodom se okupio veliki dio vaterpolo reprezentativaca koji su osvojili zlatno na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Veliku “nogometnu selekciju” u Ulcinju, između ostalog, činili su Faruk Hadžibegić, Ivan Gudelj, Ivica Šurjak, Zoran Milenković, Dževad Prekazi, Milan Radović, Dževad Šećerbegović, Fuad Mulahasanović, Mustafa Mujezinović, Rajko Janjanin, Zoran Filipović, Zlatko Krmpotić, Jovica Nikolić, Slobodan Marović, Redža Stojiljković, Vančo Balevski, Kočo Dimitovski, Dragi Kanatlarovski, Anto Drobnjak, Rade Zalad, Tonči Gabrić, Zoran Batrović, Bajro Župić, Joško Jeličić, Miloš Đelmaš, Dino Đurbuzović, i mnogi drugi.

Pored nogometne, u “košarkaškoj reprezentaciji” bile su mnoge velike legende tog sporta, pored ostalih, Žarko Paspalj, Boro Vučević, Andro Knego, Mihovil Nakić, Samir Avdić, Zoran Slavnić, Stojko Vranković.

U ovaj turistički su došli i mnogi poznati sportski novinari iz regiona Zapadnog Balkana, a sa ciljem kako bi medijski popratili događaj, među kojima su, između ostalog, i Božo Sušec iz Hrvatske, Milojko Pantić iz Srbije, Milutin Grgur iz Crne Gore, te Sinan Sinanović iz Bosne i Hercegovine, dok su iz BiH još bili prisutni i Marijan Mijajilović, Edin Isanović, Kerim Priganica, Haris Mrkonja, Dino Kurbegović, Salem Šehović, te Zlatko Hasanagić.

Organizaciju “Mundijala prijateljstva” pomogli su privrednici, hotelijeri, ugostitelji, građani, ali i Općina Ulcinj, TO Ulcinj, škole, javna poduzeća, vjerske organizacije, i lokalni klubovi.

Što se tiče delegacije koja je došla iz Bosne i Hercegovine, i ekipa portala sportskevijesti.com je i ove godine, kao i prethodne dvije, direktno sa lica mjesta pratila događaje sa “Mundijala” u Ulcinju, a u sljedećem video prilogu u režiji našeg portala možete pogledati dio atmosfere sa ovogodišnjeg “Mundijala prijateljstva”:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *