20/10/2024
Untitledsloga

Transfermarkt, svjetski ugledna stranica za procjenjivanje vrijednosti nogometaša, a samim tim i klubova, objavio je ažurirane vrijednosne podatke, pa su poznate i nove ukupne vrijednosti klubova Prve lige FBiH.

 

Prva liga FBiH u odnosu na početak aktuelne sezone bilježi tendenciju rasta tržišne vrijednosti za približno pet miliona eura!

Prema najnovijim podacima Transfermarkta, ukupna vrijednost svih timova iz Prve lige FBiH je 26.90 miliona eura, što u odnosu na vrijednost od 22.20 miliona eura Prve lige FBiH sa početka aktuelne sezone, nadalje, znači da je ukupna vrijednost lige u ovom trenutku veća za 4.70 miliona eura.

 

Najskuplje timove prema Transfermarkt u ovom trenutku u okviru Prve lige FBiH imaju FK Sloga Simin Han, FK Olimpik Sarajevo i NK Bosna Visoko!

Najskuplju ekipu u ovom trenutku u Prvoj ligi FBiH ima FK Sloga iz Siminog Hana sa vrijednošću od 2.83 miliona eura, a koja je uoči početka sezone na ovoj listi zauzimala treće mjesto sa vrijednošću od 2.38 miliona eura, što, nadalje znači da je vrijednost tima iz Siminog Hana od početka sezone do danas porasla za otprilike pola miona eura, preciznije, 450.000 eura.

Nakon Sloge iz Siminog Hana, slijedi FK Olimpik Sarajevo, koji je uoči starta sezone u okviru Prve lige FBiH bio prvoplasirani tim na ovoj listi sa vrijednošću od 3.18 miliona eura, a čija ekipa trenutno ima vrijednost od 2.63 miliona eura, što, nadalje, znači da je sarajevski Olimpik tim čija je trenutna tržišna vrijednost u odnosu na početak sezone manja za nešto više od pola miliona eura, tačnije, za 550.000 eura.

Na trećem mjestu ove liste nalazi se NK Bosna Visoko, a ukupna vrijednost tima sa “Luka” trenutno iznosi 2.30 miliona eura.

 

Prema Transfermarkt ekipe sa najmanjom tržišnom vrijednosti u ovom trenutku u okviru Prve lige FBiH su NK TOŠK Tešanj i NK Slaven Živinice!

Prema Transfermarkt, na osnovu parametra tržišne vrijednosti, NK TOŠK Tešanj se u ovom trenutku nalazi na pretposljednjoj poziciji klubova Prve lige FBiH, i trenutno vrijedi 925.000 eura, s tim da je klub iz Tešnja uoči starta aktuelne sezone Prve lige FBiH vrijedio tek 125.000 eura, što nadalje, znači da je vrijednost prvoligaša iz Tešnja u odnosu na početak sezone veća za 800.00 eura.

Posljednji tim na tabeli tržišne vrijednosti u ovom trenutku u Prvoj ligi FBiH je NK Slaven iz Živinica, koji trenutno vrijedi 875.000 eura, i koji u odnosu na početak sezone kada je vrijedio 200.000 eura, bilježi rast tržišne vrijednosti od 675.000 eura.

 

Tabela klubova aktuelne sezone Prve lige FBiH prema trenutnoj tržišnoj vrijednost:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *