20/10/2024
Untitledsarajevo5

Svjetski renomirana stranica za za procjenjivanje vrijednosti nogometašaklubova Transfermarkt, objavio je ažurirane vrijednosne podatke, pa su poznate i nove ukupne vrijednosti klubova Premijer lige BiH.

 

Pemijer liga BiH u odnosu na početak aktuelne sezone bilježi tendenciju rasta tržišne vrijednosti od približno devet miliona eura!

Prema najnovijim podacima Transfermarkta, ukupna vrijednost svih timova iz Premijer lige BiH je 63.65 miliona eura, što u odnosu na vrijednost od 54.95 miliona eura Premijer lige BiH sa početka aktuelne sezone, nadalje, znači da je ukupna vrijednost lige u ovom trenutku veća za 8.70 miliona eura.

 

Najskuplje timove prema Transfermarkt u ovom trenutku u okviru Premijer lige BiH imaju FK Sarajevo, HŠK Zrinjski Mostar i FK Željezničar Sarajevo!

Najskuplju ekipu u ovom trenutku, slično kao i na početku sezone u okviru Premijer lige BiH, ima FK Sarajevo, sa trenutnom vrijednošću od 8.95 miliona eura, s tim da u usporedbi sa tržišnom vrijednosti Sarajeva sa početka aktuelne sezone od 8.60 miliona eura, nadalje, znači da ovaj klub bilježi tendenciju rasta tržišne vrijednosti za 395.000 eura.

Nakon Sarajeva, slijedi, također, slično kao i na početku ove sezone u okviru Premijer lige BiH, HŠK Zrinjski Mostar sa vrijednošću od 7.90 miliona eura, međutim, u usporedbi sa tržišnom vrijednosti Zrinjskog sa početka aktuelne sezone od 8.30 miliona eura, nadalje, znači da ovaj klub bilježi tendenciju pada tržišne vrijednosti za 400.000 eura.

Na trećem mjestu ove liste nalazi, isto kao i na početku aktuelne sezone u okviru Premijer lige BiH, se FK Željezničar Sarajevo, a ukupna vrijednost tima sa “Grbavice” trenutno iznosi 7.83 miliona eura, s tim da u usporedbi sa tržišnom vrijednosti Željezničara sa početka aktuelne sezone od 7.68 miliona eura, nadalje, znači da ovaj klub bilježi tendenciju rasta tržišne vrijednosti za 150.000 eura.

 

Prema Transfermarkt ekipe sa najmanjom tržišnom vrijednosti u ovom trenutku u okviru Premijer lige BiH su NK GOŠK Gabela i NK Čelik Zenica!

Prema Transfermarkt, na osnovu parametra tržišne vrijednosti, NK GOŠK Gabela se u ovom trenutku nalazi na pretposljednjoj poziciji klubova Premijer lige BiH, i trenutno vrijedi 3.35 miliona eura, s tim da je klub iz Gabele uoči starta aktuelne sezone Prve lige FBiH vrijedio 3 miliona eura, što nadalje, znači da je vrijednost premijerligaša iz Gabele u odnosu na početak sezone veća za 350.000 eura.

Posljednji tim na tabeli tržišne vrijednosti u ovom trenutku u Prvoj ligi FBiH je NK Čelik Zenica, koji trenutno vrijedi 2.90 miliona eura, i koji u odnosu na početak sezone kada je vrijedio 3.50 miliona eura, bilježi pad tržišne vrijednosti od 600.000 eura.

 

Tabela klubova aktuelne sezone Premijer lige BiH prema trenutnoj tržišnoj vrijednost:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *