19/10/2024
Untitledzeljo5

Za Premijer ligu BiH već godinama kruže “kuloarske priče” da je to liga u koju, gotovo pa isljučivo, dolaze stariji i isluženi nogometaši koji u tom takmičenju nastoje “oživjeti” svoju karijeru, i eventualno ponovo se okušati u ligama nekih drugih država, dok se mladim igračima, uglavnom, ne daje šansa n/i prostor za igru.

 

Portal sportskevijesti.com istražio prosjek godina svakog ovosezonskog premijerligaškog tima pojedinačno!

Povodom tog višegodišnjeg “balasta” Premijer lige, portal sportskevijesti.com malo je istražio prosjek godina svakog ovosezonskog premijerligaškog tima pojedinačno i došao do vrlo zanimljivih podataka, koji, u konačnici, nimalo ne idu u prilog gore navedenoj “činjenici”.

 

Nogometaši sarajevskog Željezničara sa prosjekom od 26,6 godina slove kao najstariji tim u Premijer ligi BiH!

Sarajevski Željezničar u ovom trenutku zvanično ima najstariji tim u Premijer ligi BiH sa prosjekom od 26,6 godina, što, objektivno govoreći, uopšte nije duboka u prosjeku starosna dob za nogometaše, naprotiv, to je, zapravo, neki idealni prosjek godina nogometaša bilo kojeg tima, gledajući u globalu.

 

Nogometaši zeničkog Čelika sa prosjekom od 23,4 godina slove kao najmlađi tim u Premijer ligi BiH!

Ukoliko se prosjek godina nogometaša Željezničara, kao najstarijeg tima u Premijer ligi u ovom trenutku, uporedi sa zvaničmo najmlađim timom Premijer lige u ovom trenutku, zeničkim Čelikom, čiji igrači imaju prosjek godina 23,4, dolazi se do podatka da najmlađi tim lige ima samo 3,2 godine u prosjeku manje u odnosu na nogometaše najstarijeg tima lige, nogometaše starijeg sarajevskog premijerligaša.

 

Premijer liga BiH ove sezone je takmičenje u kojem igraju nogometaši u najboljim igračkim godinama sa prosjekom od tačno 25 godina!

Ako se uzme u obzir da najstariji tim lige ima prosjek od 26,6 godina, a najmlađi tim lige prosjek od 23,4 godina, može se zaključiti da je Premijer liga BiH ove sezone takmičenje u kojem igraju nogometaši sa prosjekom od tačno 25 godina, odnosno, nogometaši u najboljim godinama.

 

Aktuelna tabela klubova Premijer lige BiH prema prosjeku godina:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *