18/10/2024
Untitledsenegal

Danas je reprezentacija Senegala postala novi učesnik Svjetskog prvenstva u Rusiji koje će biti odigrano iduće godine.

Senegalci su u okviru petog kola grupe D afričke zone kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji u gostima savladali bivšeg afričkog prvaka, Južnu Afriku, sa 2:0 i tako obezbjedili plasman na Mundijal.

Izvor: Dailymotion

Ono što je zanimljivo, a vezano za ovaj meč, jeste to da je u pitanju ponovljena utakmica između dvije reprezentacije, pošto je, podsjećanja radi, krovna svjetska kuća nogometa, FIFA, odlučila je da će meč grupe D afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Južnoafričke Republike i Senegala, koju je domaćin prošle godine dobio rezultatom 2:1, ponovno biti odigran.

Naime, glavni sudija utakmice tadašnje utakmice između Južnoafričke republike i Senegala, Joseph Lamptey iz Gane, doživotno je suspendovan iz nogometa jer je uticao na konačni rezultat meča, odnosno, isti je dosudio nepostojeći jedanaesterac u 42. minutu prvog dijela igre u korst Južne Afrike, a koji je Južna Afrika realizovala i došla do vodstva, i što će se kasnije ispostaviti i kao ključnim vezano za konačni ishod meča.

Izvor: YouTube

Ovakva odlula FIFA-e definitivno je bila presedan u svijetu nogometa, odnosno, nešto što još uvijek nije zabilježeno u kvalifikacijama za neko Svjetsko prvenstvo.

Ipak, u ponovljenoj utakmici odigranoj danas Senegal je bio uspješniji, odnosno, slavio pobjedu, i jedno kolo prije kraja kvalifikacija otišao na nedostižnih šest bodova prednosti u odnosu na konkurenciju, i samim tim izborio nastup u Rusiji naredne godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *