06/10/2024
IMG_20180119_200433

Nogometna reprezentacija BiH nazadovala na novoj FIFA rang listi, i sada se nalazi na 38. mjestu, što je novi, dodatni sunovrat bosanskogercegovačkog reprezentativnog nogometa.

Ukoliko novoizabrani selektor nogometne reprezentacije BiH, Robert Prosinečki, ne napravi velike rezove unutar aktuelnog prvog tima, i ukoliko aktuelna plejada reprezentativnih prvotimaca BiH, koja objektivno i rezultatski dokazano ne posjeduje kvalitet za ozbiljne domete, nastavi igrati za reprezentaciju, vrlo izvijesno bi nazadak mogao biti još i veći, čak do te mjere da se “izađe” iz okvira TOP 50 najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija.

Ipak, stvari koje ohrabruju sve istinske ljubitelje bosanskohercegovačkog reprezentativnog ali i klupskog nogometa jesu te da je selektor Prosinečki uputio pozive velikom broju nogometaša iz Premijer lige BiH, lige koja samo na takav način može početi dobijati na kvaliteti, odnosno, koja samo na takav način može postati baza iz koje bi u budućnosti mogli dolaziti kvalitetni nogometaši spremni za nastupe u seniorskoj reprezentaciji BiH, kao što je to, inače, slučaj kod svih ozbiljnih svjetskih reprezenetacija.

Od država susjeda BiH, nogometna reprezentacija Hrvatske kotira najbolje i dodatno je napredovala na ovoj listi, sada je na 15. poziciji, a TOP 10 najboljih svjetskih reprezentacija čine Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Španija, Poljska, Švicarska, Francuska i Čile.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *