07/10/2024
527446_10151161740405900_511152778_n

Hokej na ledu u Bosni i Hercegovini zasigurno ne spada u red najpoluranijih kolektivnih sportova, međutim, svakako da veliki broj ljubitelja sporta u BiH ponekad pogleda i neki takmičarski hokejaški susret, bilo da se radi o nekom prvenstvenom susretu iz najjačih svjetskih hokejaških liga, ili o susretu najjačih svjetskih hokejaških reprezentacija.

Kao što je poznato, i Bosna i Hercegovina učestvuje, odnosno, aktivno se takmiči u svjetskom reprezentativnom hokeju na ledu, istina u Svjetskoj Diviziji III, što je daleko od svjetskog hokejaškog vrha, međutim, sigurno je da svi ljubitelji hokeja na ledu u BiH imaju poseban motiv za praćenjem ovog kolektivnog sporta kada neki zvanični susret pod okriljem Međunarodne hokejaške organizacije (IHF) igra bosanskohercegovačka hokejaška reprezentacija.

Portal sportskevijesti.com stoga svim ljubiteljima hokeja na ledu u BiH, koji su nešto slabije upućeni a željeli bi znati, u nastavku teksta predstavlja pravila ovog kolektivnog sporta, kako bi što bolje razumijeli smisao ove igre, odnosno, kako bi sa jasnijom slikom mogli gledati neki hokejaški susret.

Dakle, hokej na ledu igraju dvije ekipe, svaka sa šest igrača. Svaka ekipa sastavljena je od najmanje 20 igrača. Za vrijeme igre na terenu se nalazi šest hokejaša, petorica koji se mijenjaju tokom igre, te golman. Utakmica je podijeljena na trećine i svaka traje 20 minuta čiste igre. Vrijeme teče samo dok je pak (ekvivalentno loptici) u igri. Između trećina pauza traje 15 minuta. Utakmica počinje podbacivanjem paka a kraj se označava sudijskim zviždukom. Zbog raznih prekida u igri, utakmice hokeja na ledu mogu trajati čak dva do tri sata.

Međutim, u ligi NHL (USA i Kanada – najjača svjetska liga u hokeju na ledu), ekipe mijenjanju strane samo poslije prve dvije trećine, a u međunarodnim ligama na kraju prve i druge trećine, te  nakon prvih deset minuta u posljednjoj trećini. Kad ekipa igra sa manjim brojem igrača, mora imati najmanje četiri igrača na ledu, uključujući golmana. Ako je na kraju utakmice neriješen rezultat, mogu se igrati produžeci od maksimalno dvadeset minuta, a utakmica se prekida čim jedna ekipa postigne pogodak. Ukoliko je i tada neriješen rezultat, igraju se daljnji produžeci do prvog sljedećeg pogotka.

Nedozvoljenom pozicijom u ovom sportu, odnosno, offside-om se smatra kad je igrač prešao preko njegove ofanzivne plave linije prije nego je do njega stigao pak. Ako se igrač ne vrati iza ofanzivne linije, tada sudija zaustavlja igru. Novi face-off (sudijsko podbacivanje paka) je desno izvan ofanzivne zone. Igrač može proći plavu ofanzivnu liniju nakon što se sa pakom vrati iza te linije. Igrač se može zadržavati u svojoj ofanzivnoj zoni unatoč tome što  pak nije u toj zoni, ali mora paziti da kad pak uđe u tu zonu da se ne bi nalazio u nedozvoljenoj poziciji. Igrač mora pustiti da pak uđe u ofanzivnu zonu a tek tada krenuti za njim.

Što se tiče kazni u hokeju na ledu, to je segment koji određuju sudije, a mogu biti u trajanju dvije minute ili duže, ovisno o kazni. Kažnjeni igrač sjedi na klupi za prekršaje. Zamjene se odvijaju tokom igre, a u pravilu kada se igrač koji izlazi van iz igre nalazi 5-10 metara od klupe, njegova zamjena može započeti svojom igrom. Također se zamjene mogu vršiti prilikom svakog sudijskog podbacivanja (face-off).

Grafički prikaz pravila hokeja na ledu u režiji Međunarodne hokejašje federacije (IHF):

https://www.facebook.com/iihfhockey/videos/10154076059220900/?fref=mentions

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *