20/09/2024
Nogometaši Philadelphia Eaglesa osvojili su naslov prvaka američke profesionalne lige u američkom nogometu, NFL, zahvaljujući pobjedi rezultatom 41:33 protiv branitelja naslova New England Patriotsa u Super Bowlu odigranom u Minneapolisu.

Duel Eaglesa i Patriotsa ponudio je ofanzivnu igru s obje strane, a kombinovano su timovi osvojili ukupno 1156 jarda (Eaglesi 538, Patriotsi 618) što je apsolutni rekord u historiji lige.

Ključnu akciju izveli su obrambeni igrači Eaglesa, pri vodstvu od 38-33 nešto više od dvije minute prije kraja.

Naime, Brandon Graham je uspio izbiti loptu iz ruku najboljeg igrača Patriotsa, Toma Bradyja, a loptu je pokupio Derek Barnett i osigurao novi posjed svom timu.

Nadalje, u svom posljednjem posjedu Eaglesi su ‘field goalom’ Jakea Elliotta sa 46 jarda poveli sa 41-33 i doveli Patriotse praktički u nemoguću situaciju, koji su za 1:09 minuta morali prijeći čitav teren bez ijednog ‘time-outa’, postići polaganje i zatim uspješno izvesti pretvaranje za dva poena kako bi izborili produžetak, što se nije dogodilo, i nadtupilo je veliko slavlje Eaglesa.

Eaglesi su tako prekinuli višegodišnju dominaciju Patriotsa i osvojoli svoj prvi, historijski “Super Bowl” naslov (tri puta bili NFL prvaci, ali to je bilo prije “Super Bowl” ere 1948, 1949, 1960), dok su Patriotsi ostali na pet osvojenih naslova, a sve su osvojili u 21. vijeku.

Izvor: YouTube

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *