06/10/2024
IMG_20180512_194006

Odigrani su susreti petog kola Lige za prvaka i Lige za opstanak Prve lige RS, a pored ostalih mečeva, naročito zanimljivo bilo je na stadionu u Istočnom Sarajevu, gdje su se sastali nekadašnji premijerligaši Slavija i Drina iz Zvornika.

 

Liga za prvaka Prve lige RS

 

Slavija Istočno Sarajevo – Drina Zvornik 1:0

Stadion u Istočnom Sarajevu bio je poprište vrlo zanimljivog susreta petog kola Lige za prvaka Prve lige RS između Slavije i Drine iz Zvornika, a ekipa portala sportskevijesti.com posjetila je ovaj stadion i medijski popratila zanimljiv duel.

 

Susret između Slavije i Drine počeo je klasičnim ispitivanjem snaga, a prvu priliku na susretu imali su u 25. minuti domaći nogometaši, međutim, Pušara sa svega nekoliko metara ne uspijeva glavom pospremiti loptu u mrežu golmana Drine, Bogičevića.

Nakon te prilike, domaći su nastavili sa napadima, što im se ispaltilo u 35. minuti susreta, kada nakon kornera i gužve u kaznenom prostoru Drine najbolje reaguje Taušan, i svojim pogotkom donosi prednost Slaviji rezulatom 1:0.

Do kraja prvog dijela susreta po jednu polu-priliku imali su i nogmetaši Slavije i nogometaši Drine, međutim, u oba navrata dobro su reagovali golmani oba tima, i rezultat se nije mijenjao.

Na odmor se naposlijetku otišlo pri vodstvu Slavije rezulatom 1:0, kada se sve sabere i prema prikazanom, sasvim zasluženom vodstvu tima iz Istočnog Sarajeva.

Drugo poluvrijeme počinje odličnom prilikom za Slaviju, preciznije, Pušara je škaricama dobro šutirao, ali lopta ipak odlazi malo pored gola čuvara mreže gostiju iz Zvornika, Bogičevića.

Par minuta kasnije isti igrač, dakle, Pušara, našao se u idealnoj prilici da svom timu donese vodstvo od dva gola prednosti, i faktički, riješi pitanje pobjednika ovog susreta, međutim, danas veoma dobri golman Drine, Bogićević, odlično interveniše, i ostavlja svom timu nadu za pozitivnim rezultatom.

Potom priliku imaju i gosti iz Zvornika, Molerović u 68. minuti pokušava sa distance, ali lopta odlazi iznad gola Slavije.

Naredne minute protekle su u otvorenoj igri oba tima, odnosno, i nogometaši Slavije i Drine nastojali su doći do pogotka, ali ipak, bez konkretne završnice, uz podatak da su golmani oba tima u nekoliko navrata svojim intervencijama spašavali svoje saigrače od primljenih pogodaka.

Nogometaši Slavije naročito opasno su prijetili nakon kornera, dok s druge strane, nogometaši Drine su čekali svoju priliku iz eventualnog kontra napada.

Do kraja susreta Slavija je imala još nekoliko prilika za postizanje pogodaka, međutim, u tih nekoliko navrata odbrana Drine i golman zvorničkog kluba bili su navisini zadatka.

U posljednjim trenucima susreta i Drina ima dobru šansu za pogodak, Molerović je probao udarcem sa distance, a čuvar mreže Slavije, Nedžibović, krajnjim naporom izbacuje loptu u korner.

Naposlijetku se susret između nekadašnjih premijerligaša Slavije i Drine završio konačnim rezultatom 1:0 u korist tima iz Istočnog Sarajeva, koji su se sa nova tri boda dodatno primakli svom današnjem rivalu na trećoj poziciji na prvenstvenoj tabeli.

 

Pored susreta u Istočnom Sarajevu, u okviru Lige za prvaka Prve lige RS odigrana su i preostala dva duela, dueli u Etno selu “Stanišići” gdje je prvenstveni lider Zvijezda bila bolja od ekipe Tekstilca iz Dervente, te u Janji gdje su se sastali Podrinje i Rudar iz Prijedora, i gdje je tim iz Prijedora slavio ubjedljivu pobjedu.

 

Rezultati petog kola Lige za prvaka Prve lige RS:

Tabela nakon petog kola Lige za prvaka Prve lige RS:

 

Liga za opstanak Prve lige RS

 

Odigrana su i sva tri susreta petog kola Lige za opstanak Prve lige RS, susreti u Doboju, Mrkonjić Gradu i u Gradiški.

U Doboju se se sastali domaća Sloga i Željezničar Sport Tim iz Banja Luke, a veoma važnu pobjedu u borbi za očuvanjem prvoligaškog statusa su naposlijetku ostvarili domaći rezultatom 2:1.

Mrkonjić Grad bio je poprište susreta između Slobode i Napretka iz Donjeg Šepka, a susret ovih rivala naposlijetku je završen neriješenim rezultatom 2:2, što je rezultat kojim mogu biti relativno zadovoljni i jedni i drugi.

Kozara iz Gradiške na svom terenu dočekala je ekipu Sutjeske iz Foče i ubilježila važnu prvenstvenu pobjedu rezultatom 1:0, pobjedu koja ovaj tim ostavlja sa dobrim šansama da in naredne sezone nastupaju u prvoligaškom društvu.

 

Rezultati petog kola Lige za opstanak Prve lige RS:

Tabela nakon petog kola Lige za opstanak Prve lige RS:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *