29/09/2024

Do kraja prvenstva u okviru regularnog dijela Premijer lige Bosne i Hercegovine u rukometu ostala su svega tri kola.

Rukometni Klub Bosna Sarajevo, regionalni velikan, i doskora redovni učesnik najjačeg evropskog klupskog takmičenja, Lige Evropskih prvaka, ove sezone vodi veliku borbu za ulazak u doigravanje za prvaka Bosne i Hercegovine.

Za Bosnu su u novijoj historiji kluba igrala velika evropska rukometna imena, testandardni reprezentativci Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije

Klub je prije nekoliko sezona igrao, između ostalog, osminu finala Lige Evropskih prvaka, i polufinale Kupa pobjednika kupova, i svakako da ti podaci sami po sebi dovoljno govore da se radi o klubu sa visokim evropskim rejtingom.

U prošlom kolu Premijer lige BiH, RK Bosna je na domaćem terenu savladala RK Goražde, a već u narednom kolu igra, možda i ključnu utakmicu na domaćem terenu protiv RK Dervenete, u borbi za mjesta koja vode u doigravanje za prvaka BiH.

Tim povodom, sportskevijesti.com kontaktirale su rukovodstvo kluba, tepostavilo pitanja koja zanimaju nas i naše čitaoce, a u ime rukovodstva kluba, profesionalno, odgovorno, i korektno, kako i pristaje radu ozbiljnog kluba,odgovore na naša pitanja dala je EMINA VELIĆ, operativni menadžer RK Bosna Sarajevo:

 

Prije svega, želimo da Vam čestitamo u ime sportskevijesti.com pobjedu nad RK Goražde u prošlom kolu Premijer lige BiH!

Hvala na čestitkama na pobjedi izvojevanoj lakše od očekivanog, u ime cijelog kolektiva Rukometnog kluba Bosna.”

 

Da li RK Bosna sa ovim igračkim kadrom može izboriti doigravanje za prvaka BiH?

Naš igrački kadar apsolutno ima kvalitet da igra doigravanje za prvaka BiH. Ipak, i sami smo iz različitih razloga u nekim ranijim utakmicama kiksali kada nismo očekivali, a gledajući roster, možda smo dosad čak i trebali obezbijediti igranje završnice. No, dva su kola do kraja, ne zavisi sve od nas, ali svakako da ćemo dati sve od sebe da dođemo do tog cilja.”

 

Kakva je trenutna finansijska situacija u RK Bosna?

Finansijska situacija nije idealna, kao ni u većini rukometnih klubova u našoj zemlji. Teško je naći sponzore uzevši u obzir stanje u državi, ali generalno nije loše i svakodnevno radimo na tome da i taj segment dođe na taj željeni nivo.”

 

Da li RK Bosna ima pomoć od lokalnih vlasti?

Sigurno da bi se organi vlasti trebali puno više uključiti u rad sportskih kolektiva, što trenutno i nije slučaj. Mi imamo veliku podršku od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čemu smo im zahvalni, no nadamo se da će i drugi organi vlasti u narednom periodu značajnije podržati rad najtrofejnijeg rukometnog kolektiva u BiH.”

 

Na koji period je najveći ugovor nekom od igrača RK Bosna?

Igrači su pred početak ove sezone potpisali/obnovili ugovore te se uglavnom radi o dvogodišnjim ili eventualno trogodišnjim ugovorima, uz neznatan broj rukometaša koji su saradnju dogovorili do kraja tekuće sezone.”

 

Koliko je rukometaša koji su karijeru započeli u omladinskom pogonu kluba, a koji su u trenutnom sastavu seniorskog tima RK Bosna?

“U trenutnom sastavu je osmorica igrača igrala u omladinskim selekcijama našeg kluba te su se, neki prije, neki nešto kasnije, priključili treninzima prvog tima.”

 

Koji je najveći transfer RK Bosna u novijoj historiji kluba govoreći o ciframa, odnosno ko je najskuplje plaćen igrač doveden u RK Bosna, a koje je najveće obeštećenje koje je klub dobio na konto prodaje nekog igrača?

U posljednjih par sezona Bosna dovodi igrače bez obeštećenja. Jedina vrsta obeštećenja sa kojom Bosna ima doticaja jesu certifikati u iznosu od 5.000 KM koji se plaćaju EHF-u i državnim savezima za igrače koji dolaze in inostranstva. Također, izuzeci su i mlađi igrači za koje se plaća naknada za treniranje u prethodnom klubu, ali ni tu se ne radi o velikim ciframa. Isto tako, ni igrači koji napuštaju klub u posljednjih nekoliko sezona ne odlaze sa obeštećenjem, već regularno dobijaju ispisnice, s obzirom da se ne radi o nekim velikim transferima.”

 

Koje su ambicije kluba u skorijem periodu, govoreći o ovoj i narednoj sezoni, te da li postoji ambicija o igranju u regionalnoj SEHA ligi na duže staze?

U tekućoj sezoni ćemo nastojati obezbijediti igranje Lige za prvaka, a također još uvijek čekamo odluku o registraciji četrvrtfinalne Kup utakmice sa Zrinjskim, s obzirom da do današnjeg dana nismo dobili odgovor na našu žalbu zbog kompletnog stanja u RS BiH. I dalje se nadamo da će stvari u savezu krenuti na bolje, da će naša žalba ugledati svjetlo dana te da će se utakmica ponoviti i učesnik završnice Kupa BiH biti klub koji pruži bolju partiju na terenu, bez uplitanja sudija ili drugih faktora. RK Bosna sljedeće godine slavi 80. rođendan i to nam je jedan od motiva za konkretan iskorak. Nakon teške prošle sezone u kojem je izboren opstanak samog kluba i ove, u kojoj ponovo igramo značajnu ulogu u domaćem rukometu, za očekivati je da se sljedeće sezone u pravom smislu borimo za trofeje i nastup u regionalnoj ligi i evropskim takmičenjima. Nakon završetka ove sezone, izvršit će se određene reforme u svim segmentima djelovanja kluba, gdje će se, između ostalog, i definisati ciljevi za naredni period, ali iz ove perspektive, naša želja je povratak Bosne na puteve stare slave. Također, uveliko se radi na pripremama za pokretanje rukometne akademije, o čemu će biti više informacija u narednom periodu.”

 

Da li postoji program za povratak RK Bosna na stare staze slave, konkretno, ponovno igranje u Ligi Evropskih prvaka, ili drugim evropskim takmičenjima, i eventualno kada je za očekivati takvo nešto?

Vjerujemo da ćemo već sljedeće sezone biti jedan od glavnih aktera u borbi za titulu pa samim tim se i nadamo da ćemo u istoj sezoni i izboriti igranje SEHA lige, a potom i Lige prvaka, čije igranje nam je donedavno bila praksa.”

 

Hvala vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, želimo vam mnogo uspijeha u nastavku prvenstva, i generalno, u budućnosti!

Hvala portalu sportskevijesti.com na iskazanom interesovanju za situaciju u RK Bosna i želimo vam puno sreće u daljem radu.” – završila je današnji razgovor za SPORTSKE VIJESTI, Emina Velić, operativni menadžer RK Bosna Sarajevo

Foto: RK Bosna Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *