30/09/2024

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u srijedu u Lukavcu, sa početkom od 17 sati, protiv selekcije Rumunije igra odlučujući susret u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se ove godine održati u četiri zemlje, Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj.

Izbaranice selektora Gorana Nešića, nakon sjajne pobjede prije dva dana u Latviji nad domaćom selekcijom sa 3:0, te domaćeg poraza Rumunije od Španije sa 3:2, došle su u priliku da u susretu s direktnim konkurentom za drugo mjesto u kvalifikacionoj F-grupi ostvare historijski uspjeh i prvi put izobre učešće na jednom evropskom prevenstvu.

Po riječima generalne sekretarke Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Amile Obradović, bilo koja pobjeda nad Rumunkama reprezentaciju BiH vodi na Evropsko prvenstvo.

“Nakon pobjede u Latviji atmosfera u našoj ekipi je odlična. Očekuje nas težak susret s Rumunkama, biće veliki pritisak na naše djevojke i selektoru, ali pružila nam se velika prilika i nadamo se pozitivnom ishodu. Plasman na EP bio bi od velikog značaja za Odbojkaški savez i odbojku u BiH. Već duži niz godina se ulaže u žensku seniorsku reprezentaciju i naporno radi s našim najboljim odbojkašicama. Pozivamo sve navijače da nas u srijedu podrže u pokušaju da ostvarimo istorijski uspjeh” – kazala je Obradović za FENA.

Iako su odbojkašice reprezentacije BiH na početku kvalifikacija nakon preokreta savladale Rumunke u gostima sa 3:2, po riječima Amile Obradović radi se o kvalitetnoj ekipi koja na ranking listi Evropske odbojkaške konfederacije – CEV zauzima 18., dok je BiH na 29. mjestu.

Pred susrete posljednjeg, 6. kola kvalifikacija u F-grupi vodi selekcija Španije sa 11 bodova, druga je Rumunija sa istim brojem bodova, treća je BiH sa osam, dok je Latvija četvrta bez bodova, a plasman na Evropsko prvenstvo 2019. godine obezbijedit će dvije najbolje ekipe iz grupe.

Parovi posljednjeg, 6. kola F-grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine:

Lukavac: Bosna i Hercegovina – Rumunija (17 sati)
Gudalajara: Španija – Latvija (19 sati i 30 minuta)

Tabela F-grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine:

1. Španija 5 4 1 12:6 11
2. Rumunija 5 3 2 11:13 11
3. Bosna i Hercegovina 5 3 2 8:10 8
4. Latvija 5 0 5 0:15 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *