06/10/2024
51628683_2169862416440833_2569370515890241536_n

Povodom nedozvoljavanja obavljanja dužnosti novinaru od strane kluba, a tokom današnjeg prijateljskog nogometnog susreta između Čelika iz Zenice i Novog Travnika, Asocijacija sportskih novinara BiH izdala je saopšenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Zabrana ulaska na stadion Bilino polje novinaru portala Sportsport.ba Dini Kurbegoviću, bez obzira na motiv, predstavlja prvorazredni skandal i diskriminaciju od strane NK Čelik.

Ovakvo ponašanje ne da nije prihvatljivo nego predstavlja ugrožavanje elementarnih sloboda informisanja. Sloboda jednog društva mjeri se slobodom medija.

Ne želeći da se bavimo spekulacijama o tome da li klub na ovaj način vrši pritisak na novinara i pokušava kontrolisati šta se objavljujuje u mediju u kojem radi, Asocijacija sportskih novinara ulaže oštar protest NK Čelik i traži da se pod hitno prekine sa ovakvom praksom i traži da se kolegi Kurbegoviću dozvoli izvještavanje sa utakmica zeničkog premijerligaša.

Neslaganje s tekstovima objavljenima na portalu ne može, naime, biti razlog da se novinaru zabrani ulazak na stadion. Tim više što stadion nije Čelikovo, već gradsko vlasništvo.

Ukoliko Uprava Čelika nastavi sa ovom praksom, Asocijacija sportskih novinara će obavijestiti N/FSBiH i UEFA-u da se sportskom portalu zabranjuje praćenje utakmica na Bilinom polju i tražiti od ovih institucija da taj potez NK Čelik sankcionira u skladu sa svojim pravilnicima.” – navodi se u saopštenju Asocijacije sportskih novinara BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *