21/09/2024

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) postrožila je kriterije za izdavanje licenci klubovima za nastup u Ligi prvaka i Evropa ligi za sezonu 2019/20. Iz bh. premijerligaša ističu da im je to saopšteno na jučerašnjem seminaru u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (N/FS BiH).

Na seminaru se govorilo o administrativnim, zakonskim, finansijskim, sportskim i infrastrukturnim kriterijima u postupku licenciranja za sezonu 2019/20., te je naglašeno da je UEFA postrožila određene kriterije kako bi klubovi ispunili uslov za nastup na evropskoj sceni.

Shodno tome, npr. klubovi će morati više pažnju posvetiti radu u omladinskim selekcijama, odnosno poboljšati segment u “zaštiti i dobrobiti djece”, što će kontrolisati eksperti. Svaki klub morat će imati i posebno medicinsko osoblje za omladinske selekcije, javlja Anadolu Agency (AA).

Transparentniji će morati biti i proces prilikom ispunjavanja finansijskog kriterija. Klubovi će biti u obavezi da revizorske izvještaje objavljuju i na klupskim web-stranicama. UEFA je za izdavanje licenci za međunarodna takmičenja uvela i još nekoliki novosti prilikom ispunjavanja zakonskih kriterija.

Međutim, da bi ispunili kriterij za dobijanje licence za Premijer ligu BiH klubovi neće imati pretjerano teži zadatak nego je to slučaj bio u prošloj sezoni. Iako su iz N/FS BiH ranije najavljivali da će svaki stadion na kojem će se igrati premijerligaške utakmice morati imati funkcionalne reflektore od sezone 2019/20., to se neće desiti.

Obzirom da je proces u toku i da radovi u mnogim lokalnim sredinama ne idu predviđenom dinamikom, N/FS BiH odlučio je izaći u susret klubovima te uslov vezan za reflektore uvesti obaveznim od sezone 2020/21.

Za narednu sezonu, primjera radi, u omladinskim selekcijama klubova (U-16 i U-18) morat će raditi treneri koji posjeduju najmanje “A” licencu, a ne kao do sada, kada su na klupama mogle biti osobe s “B” trenerskom licencom.

“Seminaru su juče u Sarajevu prisustvovali predstavnici svih 12 klubova Premijer lige BiH”, objavili su na oficijelnoj internet stranici N/FS BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *