06/10/2024
IMG_20190602_132912

Na današnji dan, 26. juna 1922. godine, osnovan je jedan od najuglednijih i najpoznatijih klubova u Bosni i Hercegovini, Fudbalski klub Velež iz Mostara.

Klub je osnovala grupa građana Mostara, a ime mu je dao Anđelko Vlaho, ime koje je nastalo po planini “Velež” iznad Mostara.

Velež je svoj prvi meč u najjačem rangu nogometa u nekašnjoj državi Jugoslaviji odigrao 1952. godine, a protivnik je na starom mostarskom igralištu bila Crvena zvezda iz Beograda, te od tog dana, pa do raspada tadašnje Jugoslavije, 1989. godine, Mostarci nikad nisu napustili društvo najboljih klubova.

Dolaskom osamdesetih godina prošlog vijeka, došli su i prvi uspjesi, pa su 1981. i 1986. osvojeni trofeji Kupa Jugoslavije, koji je nazvan po tadašnjem predsjedniku države.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka uslijedila su ratna zbivanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije, te samim tim i na prostoru Bosne i Hercegovine, a Velež je tadašnjim administrativnim podjelama među građanima Mostara, koje su bile rezultat uplitanja drugih država u bosanskohrrcegovačka pitanja, bio prisiljen napustiti gradski stadion koji je godinama koristio i na kojem je igrao od osnivanja, stadion pod “Bijelim brijegom”, čije je korištenje od tada pripalo drugom klubu iz Mostara, gradskom rivalu Zrinjskom.

Period ratnog stanja i agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane, tada već krnje Jugoslavije, unazadio je djelovanje svih bosanskohercegovačkih klubova, samim tim i FK Velež Mostar, koji je uslijed finansijskih problema, u kasnijim godinama dva puta napuštao najjači rang nogometnog takmičenja u BiH.

U tom periodu FK Velež je ipak napravio nešto što je malo koji klub u BiH uspio napraviti nakon ratnih dešavanja, izgradio je novi, moderan, vlastiti stadion, stadion “Rođeni”, te se Mostarci mogu pohvaliti da danas imaju stadion koji uveliko poprima izgled evropskog nogometnog zdanja, i koji je, pri tome, još uvijek u fazi nadogradnje.

Završetkom prošle sezone, Velež se vratio u Premijer ligu BiH, u kojoj je klupski cilj jasan, a to je povratak u sami vrh bosanskohercegovačkog nogometa, gdje je Mostarcima po tradiciji i svemu ostalom, objektivno i mjesto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *