24/09/2024

Član Izvršnog odbora NFSBiH i predsjednik NS FBiH, Irfan Durić, obratio se medijima nakon održanog žrijebanja parova Prve lige FBiH za sezonu 2019/20.

“Jučer smo održali Izvršni odbor gdje smo preuzeli sve aktivnosti za pripremu, sve u svemu Komisija je uradila sve što je u njihovom opisu. Danas održano žrijebanje, a neki klubovi nisu prisustvovali zbog situacije sa putevima. Nadam se da će prvenstvo proteći u najboljem redu, bez negativnih konotacija i učinit ćemo sve da tako prođe”, rekao je Durić i dodao:

“Prijedlog za skraćenje Druge lige je odbijen jer nismo naišli na razumijevanje. Četiri prvaka će ulaziti u Prvu ligu. Meni je žao što je to tako jer znamo da se u Prvoj ligi ulaže malo više i puno klubova dolazi u situaciju da ispada, mislim da je apsurdno da u startu ispadaju tri ili četiri kluba, a nekad i pet.”

Durića raduje da ekipe ulažu novac u infrastrukturu:

“Kriteriji se podižu prema samom načinu življenja, moraju se podizati i činimo sve da uslovi moraju biti skoro pa profesionalni. Kada pogledamo klubove oni ulažu velika sredstva i popravljaju infrastrukturu. Pred početak će biti pregled svih terena koji će morati proći. Ono što se primijeti da nije po propozicijama morat će prilagoditi istim”, istakao je Durić i osvrnuo se na snimanje utakmica:

“Mora se obezbijediti adekvatno mjesto za snimanje utakmica i tu smo poštovali određene kriterije i tražimo rješenje da moraju biti pozicionirana mjesta za snimanje i da uvedemo famozne kamere da bi obezbijedili taj minimum da komisija može raditi neometano ako bude propusta.”

Predsjednik NSFBiH govorio je i o namještanju utakmica:

“Da riješimo famozno ‘tri za tri’, ali tu klubovi moraju da razgraniče sami. Koliko god službena lica i rukovodstva imaju grešaka, u datom trenutku klubovi dolaze u poziciju da rade neke radnje, ali to ništa nije dokazano. Pošto se to u kuloarima priča, mi ćemo oformiti organ koji će se baviti time i ako procijene to, onda ćemo disciplinski procesuirati protiv njih i pravno djelovati u datom trenutku.”

Za kraj se Durić osvrnuo i na medije:

“Mi ćemo prije početka da pokušamo obezbijediti i pozvati sve medije koji imaju licence da im damo akreditaciju Federalnog saveza kako bi mogli snimati i izvještavati sa tih utakmica. To je jedna od novina koje ćemo popratiti što kvalitetnije.” – završio je Durić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *