07/10/2024
20190722_152753

Bivši igrač FK Mošćanica Sarajevo, Mirza Vrućak, jedan od igrača koji je igrao za Mošćanicu u periodu kada se klub tek osnovao, povodom velikih životnih problema koji su ga zadesili, odlučio se da potraži pomoć humanih ljudi, te je uputio apel za pomoć apel koji je također uputila i FK Mošćanica, što prenosimo u cjelosti:

“Nedavno sam pisao post o ljudima koji kada trebaju nešto tu su a kad im se obratiš za pomoć nema ih, nedostupni su, bace seen, da si juce zvao itd itd.
Ovo je slican post u kojem cu pomenuti i njih a i one druge, one ljude koji se jave sami, koji tvoj problem vide kao svoj, pokušavaju da riješe i pomognu onoliko koliko je u njihovoj moći.
Jedan mali dio vas, mojih facebook prijatelja zna za moju situaciju, ovi ostali ce saznati nakon što procitaju post.
Prije 8 mjeseci sam dobio sina, Danijala, moje zlato lijepo, najljepše na svijetu-uz Aminu i Hanu naravno.
Danijal se rodio sa vrlo rijetkom anomalijom za koju u našoj “prekrasnoj” državi nemamo specijaliste jer po rijecima jednog našeg hirurga, slucaj kao što je ovaj je jedna beba od milion. Riješenje problema je u hirurškoj intervenciji, naravno kompleksnoj i nemoguce je izvršiti u Bosni i Hercegovini. Stupili smo u kontakt sa klinikom u Beogradu, gdje smo dobili termin za pregled kod jednog od najboljih svjetskih specijalista iz te oblasti. Pregled hvala Bogu protekao dobro, dobili smo odlicne prognoze za operaciju, gdje je receno da ce Danijal ako Bog da imati normalan život bez ikakvih smetnji nakon operacije. Taj pregled nam je skinuo jako teško breme koje smo nosili na leđima jer smo bili nemocni i nismo imali informacije o mogucnostima operativnog zahvata. Nakon pregleda a uz konsulltaciju i preporuku Dr. Đorđevića smo dobili termin za operaciju – početak Oktobra, uz termin smo naravno dobili i predračun za operaciju u iznosu od 8,117.65 eura. Taj Iznos bi naša “prekrasna” drzava trebala uplatiti za operaciju, međutim, po dosadašnjim saznanjima i informacijama ništa od toga. Barem ne odmah vec bi refundirali iznos nakon operacije u vremenskom periodu od 1 do 2 godine. Tu pocinje briga, nespavanje i sve što takav problem donosi. Kreditno vec zaduženi, sa nemogucnosti reprograma poceli smo skupljati novac. Krenuo sam od onih “jakih” pa sve do “sitne buranije” i vjerujte “sitna buranija” su ljudi. Obicni mali covjek je SILA.
Obracam se svakome za kog mislim da sam ga nekada necim zaduzio, da sam mu valjao, da sam nekako na bilo koji drugi nacin zaslužio da se obratim. Obratio sam se i onima sa kojima i nemam neke relacije, niti sam im valjao za bilo šta u životu, vjerujte angažovaniji su od ovih kojima sam valjao u životu. Svima kojima sam se obratio trazio sam POZAJMICU, ne tražim sadaku, poklone, milostinju, trazim dakle pozajmicu da operišem dijete jer njegov normalan zivot zavisi od 8,117.65 eura koje ja trenutno nemam a vremena je sve majne. Tražim POZAJMICU jer cu na kraju svega sistemom refundacje dobiti novac od Fonda.
Ovdje se onda pokažu svi, padaju “humane” maske ovih što
imaju, ovih sto su “jaki” a jaki su samo izgleda na priči. U svemu tome dolaze “mali” ljudi, onako skromni, tihi, bez busanja u prsa, jave se. Ispune ti srce, jer vidiš da bi dali sve da mogu.
Neki opet na neki svoj nacin ucine nešto, neko me prijavio kod jedne zene u organizaciju koja je odmah djelovala i dala nam određeni iznos od svojih saradnika. Namjerno necu u ovom momentu pominjati imena, ni ovih “malih” ni “VELIKIH” bice vremena i pomenucu sve koji jesu pomogli, ove druge cu za života prekrižiti ( a valjao sam im para!!!).
Nije me sramota traziti, dijete je pitanju, nije me stid stati pred kameru, cega da se stidim!? necega što svako može suta da doživi. Bog je dao tako, želio da bude tako i elhamdullilah, neka sve bude u tome, novac cemo skupiti aBd, operacija ce uspjeti aBd i sve ce biti juce, samo što ce “mali” ljudi u mojim ocima biti “veliki” a ovi ” VELIKI” šta VELIKI? koji VELIKI? gdje su VELIKI? ne postoje više za mene.
Vecina vas koji me bolje znaju zna i za moj angažman na slicnim situacijma gdje je trebalo pomoci, od Maglaja i poplava, malih Dijamanata iz Maglaja kojima sam uz pomoc nekih od vas skupio nešto novca i pun kedi hrane i garderobe, pa do porodice Šišić u kojoj se cetrnaestogodišnjak objesio zbog teške socijalne situacije u porodici. Iskren da budem, tada sam davao sve od sebe i na kraju krajeva i cijelog sebe jer je najteže doci i sjesti sa porodicom u kojoj je petoro djece a šesti se objesio jer nije mogao da gleda ostale da su gladni.
Nisam mogao da prevalim preko usta “šta vam treba” jer sam duboko u sebi znao da im nije do zivota a ne para i sl, ali su imali još djece na koju su morali da misle i kada su trazili, bili su skromni. Neka od djece su tada dobila svoj prvi bicikl, svoj prvi mobitel, i u toj akciji je jedan dio vas ucestvovao.
Ovo sam tek tako pomenuo jer nisam ni mogao da zamsliim da cu ja nekada biti nemocan i pred zidom i biti primoran da trazim pomoc za svoje dijete. Izvinite zbog dugog posta ali je i ovo malo šta bih imao da kazem.

Za uplate iz BiH:
Račun: 1613000030915410 Raiffeisen bank
Mirza Vrućak
Svrha: za Danijala
Sarajevo BiH

Za uplate iz inostranstva:
IBAN: BA391613000030915410
SWIFT: RZBABA2S
Mirza Vrućak
Svrha; za Danijala
Ablagijin Sokak 49
Sarajevo BiH

Paypal: danijal.vrucak@gmail.com” – navodi se u pismu koje je uputio Mirza Vrućak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *