06/10/2024
IMG_20190808_203358

Prije sedam dana, FK Sarajevo je ispisalo nove stranice svoje historije, i to na način da je po prvi put od svog osnivanja odigrao jednu zvaničnu međunarodnu utakmicu izvan stadiona “Asim Ferhatović Hase” / “Koševo” u Sarajevu.

Ne računajući duel sa bjeloruskim prvakom, BATE iz Borisova, FK Sarajevo je kao domaćin odigrao 51 utakmicu u međunarodnim takmičenjima, od čega:
– 3 u Kupu evropskih šampiona
– 5 u Ligi prvaka
– 12 u Kupu UEFA
– 16 u Evropskoj ligi
– 7 u Srednjoevropskom kupu
– 6 u Rapan kupu
– 2 u Balkanskom kupu

Svoju prvu domaću međunarodnu utakmicu Sarajevo je odigralo prije punih 59 godina, kada je u okviru Srednjoevropskog kupa Kupa na “Koševu” gostovao mađarski MTK iz Budimpešte.

Gotovo šest punih decenija najveći stadion u BiH je bio poprište evropskih utakmica, a pored Sarajeva, svoje međunarodne utakmice na njemu su igrali još i sarajevski klubovi Željezničar, Olimpik, te Slavija iz Istočnog Sarajeva, a gotovo sve reprezentativne selekcije nekadašnje SFRJ, kao i Bosne i Hercegovine također su svoje međunarodne takmčarske mečeve igrale na ovom nogometnom zdanju.

Prva zvanična međunarodna utakmica na “Koševu” odigrana je još ranije, 1954. godine, kada su se u prijateljskoj utakmici sastale reprezentacije SFRJ i Turske.

Danas, nažalost stadion “Asim Ferhatović Hase” / ” Koševo” više ne ispunjava gotovo nikakve uslove koje u okviru svojih takmičenja propisuju krovne fudbalske organizacije, UEFA i FIFA.

Reprezentacija BiH je posljednju takmičarsku utakmicu na njemu odigrala 2010. godine, a posljednju prijateljsku 2013., dok je FK Sarajevo međunarodne mečeve igralo i ove sezone, do pomenutog meča sa gpre navedenim bjeloruskim timom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *