06/10/2024
IMG9172

Snooker je sport u kojem se igra odvija na stolu oblika pravougaonika prekrivenim zelenom podlogom.

Mjere stola su, izražene u SI sistemu, 3.66×1.83m, a rupe se nalaze u sva četiri ugla stola, dok su još dvije smještene u sredini stola, svaka s jedne strane.

Za takmičarsku igru potrebna su dva (pojedinačno takmičenje) ili četiri igrača (parovi), štap, bijela kugla (cueball), petnaest crvenih kugli (svaka vrijedi po jedan poen) i šest boja čija je vrijednost od 2 do 7, ovisno koja je kugla ubačena.

Igrač (ili tim) osvaja frame nakon što postigne veći broj peona od protivnika koristeći isključivo vrh štapa sa svrhom ubacivanja crvenih i ostalih kugli po unaprijed određenim pravilima.

Svaki duel (meč, match) sastoji se od unaprijed dogovorenoga broja frameova (partija), a pobjeđuje igrač ili tim s većim brojem osvojenih frameova.

Svaka kugla nosi različit broj poena: crvene po 1 poen, a šarene od 2 do 7 (žuta 2, zelena 3, smeđa 4, plava 5, roze 6 i crna 7).

Poslije svake ubačene crvene kugle ubacuje se jedna od šarenih, od kojih svaka, dakle šarena, kugla ima svoje mesto na stolu, i kada se ubaci u rupu vraća se na prvobitnu poziciju.

Crvene se ne vraćaju posle ubacivanja u rupu, a kada na stolu nema više crvenih kugli, onda se šarene ubacuju po bodovnom redoslijedu, od žute do crne.

Krajnji cilj framea je da igrač osvoji više poena od protivnika, a maksimalan broj poena (bez promašaja), tzv. „maksimalni brejk“ u toku framea koje igrač može da osvoji je 147, tj. 15 crvenih, 15 crnih i 6 šarenih (uključujući i crnu).

U vanrednim situacijama može se osvojiti i 155 poena, i to isključivo ako igrač dođe za stol nakon što je protivnik napravio faul i ako nije u mogućnosti pogoditi bilo koju stranu bilo koje crvene kugle, tj. ako je „snookerovan“ na svakoj crvenoj kugli, tada može nominirati neku od šarenih kugli kao crvenu (tzv. free ball), te je u ovakvim okolnostima moguće ubaciti 16 crvenih i crnih + 27 poena za šarene, što ukupno iznosi 155.

Poeni se takođe mogu osvojiti iz faulova: ako igrač pogodi prvo neku od šarenih ukoliko je na redu crvena kugla, i obratno; zatim ako bude ubačena bijela kugla, ili ako igrač ne izađe uspješno iz „maske“ („maskom“ se naziva situacija u kojoj je igrač protivniku ostavio bijelu kuglu na poziciji iz koje se ne može direktno pogoditi ciljna kugla).

Faul vrijedi najmanje četiri poena, ako je ubačena bijela i greškom pogođena neka od šarenih kugli koja nosi manji broj poena, pa sve do sedam, ukoliko je načinjen faul na crnoj.

Ukratko, jedna igra sa loptama na početnim položajima naziva se frame, odnosno, partija, dok se jedan meč sastoji od unaprijed određenog broja frameova koje igrač mora dobiti, i to na većini profesionalnih turnira u početnim kolima predodređeno je osvojiti pet frameova da bi se dobio meč, dok se taj broj povećava u polufinalu i finalu, gde je potrebno dobiti devet ili jedanaest frameova da za pobjedu u meču.

Na Svjetskom prvenstvu u snookeru, koje se svake godine održava u Sheffieldu u Engleskoj, igra se na 11 dobijenih frameova, dok je za pobjedu u finalu potrebno osvojiti 18 frameova i takvi mečevi se igraju tokom dva ili tri dana.

Svaki susret prati sudija koji se brine o poštenoj igri, a sudija takođe vraća šarene kugle na njihove položaje (tačke) nakon ubacivanja, dosuđuje faulove, te govori koliko je poena osvojio igrač „u nizu“ (nizom se nazivaju poeni osvojeni iz jedne posete stolu, npr.: ako je igrač osvojio 15 peona, moguće je da je ubacio jednu crvenu, zatim crnu kuglu, ponovo crvenu, pa roze, a onda promašio ili zbog loše pozicije bele kugle odigrao odrbrambeni [sigurnosni] udarac).

Snooker se smatra gospodskom igrom, pa profesionalni igrači uvijek, a nerijetko i na svoju štetu, priznaju počinjen faul ako ga je sudija previdio, često čestitaju protivniku na dobrom potezu ili se izvine za situacije u kojima su imali sportske sreće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *