07/10/2024
IMG_20190808_203358

UEFA je objavila kako će izgledati novoformirano evropsko klupsko nogometno takmičenje, Liga konferencija (Europa Conference League), treće po jačini takmičenje od sezone 2021/22. godine.

U ovom takičenju će u grupnoj fazi biti 32 kluba (osam grupa po četiri tima), a BiH je trenutno na 40. mjestu na rang listi i prema sadašnjem učinku imaće ukupno četiri učesnika evropskim takmičenjima.

To su prvak koji će ići u kvalifikacije za Ligu evropskih prvaka, dok će preostala tri tima biti u novoformiranoj Ligi konferencija, a Bosna i Hercegovina, inače, neće imati direktnog predstavnika u Evropskoj ligi.

Novitet je da prvak mora proći prvo kolo kvalifikacija Lige evropskih prvaka, da bi u slučaju eliminacije u drugom kolu takmičenje nastavio u kvalifikacijama za Evropsku ligu, dok bi u slučaju poraza u prvom pretkolu Luge evropskih prvaka i on išao u Ligu konferencija.

Ovo praktično znači da prvaci pojedinih zemalja tokom sezone mogu da igraju u svim UEFA ligama.

Tri tima (viceprvak, osvajač Kupa i trećeplasirana ekipa u Premijer ligi BiH) će krenuti od prvog kola kvalifikacija za Ligu konferencija, a u prvom kolu biće čak 72 tima.

Iako je u najavi bila želja UEFA da se “pomogne” nerazvijenim sredinama i klubovima iz nižerangiranih zemalja da igraju grupe, sama odluka da se u play-off uključe timovi iz najjačih liga pokazuje da će plasman u tu fazu biti veoma težak za većinu klubova iz regiona.

U trećem kolu kvalifikacija naime dodaje se sedam timova iz zemalja koje su od 7-12. pozicije na UEFA listi, kao i četvrtoplasirani tim iz lige koja je šesta.

U play-off ulazi pet timova iz najjačih zemalja, te poraženi timovi iz 3. kola kvalifikacija za Evropsku ligu.

Sve ovo znači da će grupna faza biti jednako nedostižna za nižerangirane zemlje, pa i za klubove iz BiH, koji će svi osim prvaka imati velikih problema da uopšte dođu blizu plasmana u završni rang nekog od takmičenja.

Tri takmičenja biće usko povezana, i to tako što će osvajač Evropske lige izboriti plasman u Ligu evropskih prvaka, dok će osvajač Lige konferencija imati zagarantovano mjesto u grupnoj fazi Evropske lige.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *