06/10/2024
20191008_155024

Malo koji klub sa ovih prostora, a posebno ako je riječ o borilačkim sportovima, se može pohvaliti tradicijom postojanja od 1972. godine. Rukovodstvo i članovi Karate kluba Bihać decenijama su promovisali grad Bihać i ovaj dio Bosne i Hercegovine, svojim znanjem i vještinama.

Mnogo je onih koji su doprinijeli da Karate klub “Bihać” dočeka i proslavi ovaj značajan jubilej, a o njima će biti riječi u seriji tekstova i članaka koji su u pripremi povodom godišnjice kluba.

Klub je osnovao Nakić Šefket koji je karate donio iz Zagreba i sa nekoliko entuzijasta pokrenuo skciju “Tempa” a kasnije 1972 i promjenio naziv u KK “Bihać”.

Kroz svoju dugu historiju kroz klub su propli mnogi članovi raznih profila, od koji su najznačajniji, oni koji su bili pripadnici 5. Korpusa Armije BiH i koji su dali živote i djelove tjela za grad Bihać i BiH, i takođe su mnogi danas ugledni građani grada Bihaća.

Klub je do sada odškovlovao preko sto majstora karate, a ostvareni sui značajni takmičarski rezultati.

Pored osvajanja mnogobrojnih pojedinačnih i ekipnih Državnih prvenstava takmičari kluba sui na međunarodnoj sceni kako kao predstavnici kluba tako i kao Reprezentativci ostvarili velike rezultate.

1. Internacionalni turniri,
2. Balkanska prvenstva,
3. Univerzitetska prvenstva,
4. Mediteranski šampionat,
5. Mediteranske Igre,
6. Evropsko prvenstvo,
7. Svjetsko prvenstvo.

Takmičari kluba su osvojili: 3 seniorske Evropske medalje, 2 srebrene i 1 bronzana.
3 juniorske Evropske medalje (srebrene),
1 kadetsku Evropsku medalju (bronzanu)
bronzanu medalju sa Mediteranski igara Peskara koja je za sada jedina na Unsko-sanskom kantonu, kao i Zlatnu Evropsku Univerzitetsku medalju
Balkanske medalje u svim kategorijama od djece do seniora.

Takmičari i treneri kluba su u više navrata proglašavani najuspješnijim u Bihaću i USK-u, a klub je dobitnik i plakete grada Bihaća, dok je trener dobitnik Plakete grada Bihaća i nagrade za Životno djelo SS USK-a.

Također ovaj je klub dobitnik i plakete za promovisanje Olimpizma od strane OK BiH.

Ove upisne godine u klub se upisao i 2000. član kluba što je i povod ovog okupljanja.

Sve ovo pokazuje da KK “Bihać” Bihać zdrav sportski kolektiv koji svojim radom doprinosi stvaranju kvalitetnih ljudi , a koji su kao takvi uzorni sportaši in a kraju ugledni građani Bihaća.

Pogledajte izjave gradonačelnika grada Bihaća i trenera karate klub “Bihać”:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *