30/09/2024

Na današnjem ročištu u Sudu BiH za određivanje pritvora uhapšenima u jučerašnjoj akciji “Var”, Tužilaštvo BiH je predstavilo optužnicu i otkrilo za šta se uhapšeni terete, prenosi Klix.ba.

Ukupno je 12 uhapšenih, a svi su privedeni u sklopu istrage protiv G. M. (identitet poznat redakciji Klix.ba) i drugih u vezi s krivičnim djelima primanje dara.

Tužiteljica je istaknula da je Vladimir Dominković organizirao grupu kojoj su pristupili i ostali i zahtjevali od Uprava klubova dar za povoljno suđenje.

Prema daljen navodu portala Klix.ba, na današnjem ročištu prezentiran je dio dokaza.

Tužilac je otkrio da se optužba između ostalog odnosi na utakmice GOŠK-a i Budućnosti iz Banovića, koja je odigrana 13. oktobra ove godine i TOŠK-a iz Tešnja i GOŠK-a iz Gabele koja je odigrana 20. oktobra.

Prema optužnici sudija Ilija Živković je za utakmicu GOŠK-a i Budućnosti uzeo 3.000 KM, dok je sudija Kenan Bajraktarević za utakmicu između TOŠK-a i GOŠK-a uzeo 3.000 eura i 1.000 KM.

Novac su uzeli od prikrivenih istražitelja SIPA-e, a inače sudije je za spomenute utakmice delegirao Vladimir Dominković.

Prema Tužilaštvu BiH odgovoran je i Anto Bilješko, koji je delegirao posmatrače da daju dobru ocjenu.

S tim da odbrana Bilješka kaže da hrvatski član može delegirati samo Hrvata i da nije mogao delegirati Fuada Zahirovića, kao posmatrača za utakmicu GOŠK-a i Budućnosti.

Kako nadalje prenosi Klix.ba, Bajraktarević i Živković u potpunosti sarađuju od trenutka hapšenja.

Isti izvor dodaje kako je po tvrdnji Tužilaštva BiH Živković dobio i 300 kilograma banovićkog uglja.

Na današnjem ročištu je pročitan i zapisnik poziva, a Bajraktarević je po tvrdnjama Tužilaštva rekao Živkoviću da i on mora biti poštar.

“Sud je donio odluku kojom je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora protiv svih pet osumnjičenih u predmetu VAR i odredio mjere zabrana koje će biti kontrolisane svaka dva mjeseca. Mjere zabrane se odnose na zabranu kontakta sa svim osumnjičenim, svjedocima i bilo kojim uposlenicima NS BiH te entitentskih i kantonalnih nogometnih saveza. Također, i mjere zabrane obavljanja djelatnosti sudija i delegata. Teško je predviđati kako su bile provođene istražne radnje i o tome ćemo se očitovati kada nam budu uručene. Nisam još dobila sadržaj pomenutih razgovora pa i to ne mogu komentarisati. Moj klijent planira svoj krivični pravni status u ovom predmetu riješiti na neku drugi način, a ne nužno sudskim postupkom.” – rekla je advokatica Živkovića Nina Kisić, prenosi Klix.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *