22/09/2024

Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Ovo dvoje vrhunskih bh. sportista jednoglasno su izrabrani za najbolje od strane stručnog žirija Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Žiri kojim je predsjedavao proslavljeni bh. košarkaš Samir Avdić proglasio je najbolje u godini na izmaku.

Gala veče u hotelu “Holiday” ponovo je okupilo kremu sporta u BiH i još jednom pokazalo da se radi o najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH.

I ovogodišnji izbor održan je uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na ovoj gala večeri su tradicionalno dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija.

Epitet najbolje ekipe ponijela je rukometna reprezentacija BiH, nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Bilala Šumana, selektora bh. rukometaša, koji je prvi put odveo reprezentaciju BiH na Evropsko prvenstvo.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su najbolja mlada košarkašica BiH Dragana Zubac i talentovani karatista Hamza Turulja.

Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova laskava titula pripala je uglednom sportskom radniku, alfi i omegi KKI Vrbas i predsjedniku Rukometnog saveza BiH Marinku Umičeviću.

Stručni žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio aktuelnom sportskom direktoru Ženskog rukometnog kluba Borac Darku Saviću.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendarnom mostarskom BMV-u, Dušku Bajeviću, Enveru Mariću i Franji Vladiću, koji su ostavili neizbrisiv trag u Veležu i koji se danas smatraju najboljim nogometašima Veleža svih vremena.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide.

Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je banjalučkom parastonoteniseru Harisu Eminoviću.

Tako je 19. Izborom najboljeg sportiste BiH spuštena zavjesa na sportsku priču u 2019. godini, a svečana manifestacija proglašenja direktno je prenošena putem BHRT 1 i portala www.nezavisne.com.

U muzičkom dijelu manifestacije nastupila je Danijela Knežević u pratnji Arsena Čarkića na klaviru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *