07/10/2024
20200128_133942

Nogometni savez FBiH poslao je na adrese klubova koji se takmiče u Prvoj ligi FBiH zvanični dopis u kojem su navedeni kriteriji koje klubovi učesnici takmičenja moraju ispuniti kako bi mogli učestvovati u prvenstvu.

U pravilniku, između ostalog, stoji kako ukoliko klubovi koji ne ispunjavaju neki od obaveznih kriterija, neće moći da nastave takmičenje u Prvoj ligi FBiH.

Tako osim glavnog terena, svaki klub mora imati u uslovan pomoćni teren sa dimenzijama istim kao glavni, tribine najmanje 2000 mjesta od čega obavezno najmanje 1000 sjedalica, obezbježen prostor za gostujuće navijače, natkrivenu VIP ložu sa posebnim sjedalicama, posebne toalete za navijače, kao i prostorije za pružanje prve pomoći, i ostalih dodatnih prostorija po jasno naglašenim kriterijima.

Svi ovi kriteriji su namjenjeni kvalitetnijim uslovima za igrače ali i navijače, a najviše u vidu sigurnosti i eventualnih problema.

Pored ove dvije vrlo važne stavke u Pravilniku su navedeni i kriteriji za osoblje i administraciju kluba, pa će umjesto dosadašnjih kriterija i ovi novi bitni značajno zahtjevniji, ali ono što je bitno bit će značajno poboljšani i u korist bolje organizacije kluba.

Možda i najvaćnija stvaka novog Pravilnika su kriteriji oko finansijske stabilnosti kluba, tako da od sada u Prvoj ligi FBiH neće moći učestvovati klubovi koji posluju u minusu, klubovi koji ostaju dužni igračima ili bilo kome drugom, a svi finansijski izvještaji morat će biti odobreni od strane davaoca licence.

Istovremeno, i na adrese određenog broja klubova iz Drugih liga FBiH došao je isti pravlnik sa uslovima koje klubovi moraju obezbijediti ukoliko žele plasman u viši rang takmičenja,

Također, od klubova učesnika Druge lige FBiH traži se i pisana izjava o pristanku na uslove postavljene od strane NS FBiH ukoliko uopšte žele da konkurišu za ulazak u viši rang.

Svi klubovi Druge lige FBiH koji to nisu uradili do ponedjeljka, 27. januara, neće ući u razmatranja za dobivanje licence za učešće u višem rangu takmičenja za narednu sezonu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *