23/09/2024

Prema odlukama UEFA, a shodno nedavno održanim sastancima sa nacionalnim evropskim nogmetnim savezima, idealan scenario je, ukoliko pandemija COVID-19 to dozvoli, da domaća takmičenja budu dovršena do kraja u svom originalnom formatu, ali su svjesni da to možda neće biti moguće, te stoga, iz krovne kiće evropskog nogometa došla je preporuka da, ukoliko treba, savezi mogu i mijenjati postojeći sistem takmičenja, sve sa primarnim ciljem da se takmičenja dovrše.

Takva odluka UEFA-e podudara se, između ostalog, i sa onim o čemu smo mi sa portala sportskevijesti.com nedavno govorili, a to je i potencijalna modifikacija “Bergerovih tablica” vezano za završetak ovosezonske nogometne Premijer lige BiH.

Podsjećanja radi, mi sa portala sportskevijesti.com zagovornici smo ideje kako bi se u određenim situacijama mogao odigrati skraćeni kružni sistem u okviru Premijer lige BiH, i to na način prinudnog povratka “Lige za prvaka” i “Lige za opstanak” u najjači rang nogometnog takmičenja u BiH.

Naime, skraćeni kružni sistem u ovom trenutku bio bi možda i idealno rješenje, i to iz tri razloga, a to je dužina trajanja nastavka prvenstva, kao i prethodno poznata činjenica da se regularni dio takmičenja od dvadeset i dva kola regularno i odigrao, te iz razloga što bi klubovi prethodno morali obaviti barem petnaestodnevne mini pripreme za nastavak istog.

Tako bi skraćeni kružni sistem podrazumijevao dvije paralelne grupe timova, odnosno, “Ligu za prvaka” i “Ligu za opstanak”, grupe timova koji bi se borili za prvu i ostale pozicije koje vode na međunarodna takmičenja, te one timove koji bi se borili da očuvaju svoj premijerligaški status i za narednu sezonu.

Tom linijom, prvu grupu sačinjavali bi timovi koji su tokom regularnog dijela sezone zauzeli prvih šest pozicija, dok bi drugu grupu u tom slučaju sačinjavali timovi plasirani od šeste do dvanaeste pozicije, a bodovi iz dosadašnjeg dijela sezone bili bi preneseni.

Raspored mečeva bio bi takav da bi se igralo prema “Bergerovima tablicma”, s tim da ne bi bilo dvanaest timova u kombinaciji već šest, i tako vezano i za prvih šest timova, kao i šest timova donjeg dijela prvenstva.

U konačnici, prvenstvo bi se ritmom srijeda-subota tada završilo za nešto više od dvije sedmice, preciznije, za nešto više od petnaest dana, te bi se garantovano ispoštovao i UEFA-in predviđeni rok, a u međuvremenu bi se adekvatnom razradom stigalo okončati i takmičenje u nacionalnom kupu.

Mi sa portala sportskevijesti.com zagovornici smo gore navedenog sistema nastavka takmičenja prije svega što bi svaki drugačiji način bio manje regularan ili čak neregularan, kao što je “nasilno” proglašenje prvaka i timova koji će igrati međunarodna takmičenja naredne sezone, te “nasilno” proglašenje putnika u niži rang takmičenja, kao i eventualna pojedina doigravanja prema kojima bi šestoplasirani tim kroz jedan ili dva meča elinisao prvoplasiranog iz borbe za naslov, ili prema kojima bi posljednjeplasirani tim kroz jedan ili dva meča poslao sedmoplasiranog u niži rang takmičenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *