07/10/2024
IMG_20200625_205600

Konerencija pod nazivom „Integracija migranata kroz nogomet / fudbal“ održaće se u hotelu „Safir“ u Bihaću 26. juna 2020. godine.

Konferencija je uvod u istoimeni projekat NS/FS BiH odobren od UEFA-e, u okviru kojeg su predviđene različite radionice, treninzi, turniri i edukacioni programi.

S tim u vezi voditelj projekta Dženan Đipa i stručna saradnica za razvoj nogometa/fudbala NS/FS BiH Ivana Vlaić obišli su danas migrantske kampove „Borići“, „Bira“ i „Sedra“ u Bihaću.

„Svjesni smo činjenice da je većina migranata preživjela težak životni period, te da dolaze iz zemalja zahvaćenim ratom, tako da kroz fudbal želimo da im bar malo unaprijedimo kvalitet života.“ – govori voditelj ovog prijekta Dženan Đipa.

„Danas smo obišli tri kampa gdje smo se uvjerili da postoje svi neophodni uslovi da ovaj projekat sprovedemo u djelo. Kroz sport je mnogo lakše stvoriti nova prijateljstva, uklopiti se u sredinu i povezati sa ljudima.“ – nastavlja Đipa i dodaje da je na ovaj način moguće razbiti i predrasude o njima jer će projekat obuhvatiti sve od deset do 30 godina starosti, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, boju kože ili spol.

Projekat će trajati do naredne godine a realizovaće ga NS/FS BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Cilj je prije svega omogućiti migrantima bavljenje sportskim aktivnostima kroz koje bi se lakše i brže integrisali u društvenu sredinu.

Na sutrašnjoj konferenciji u ime NS/FS BiH će učestvovati direktor sektora za sport Elmir Pilav, voditelj projekta Dženan Đipa i  Ivana Vlaić, te predstavnica IOM-a u BiH Kristina Šešlija, a svoja iskustva će putem video linka podijeliti i Des Tomlinson iz Fudbalskog saveza Irske (FAI), Kurt Wacher i David Hudelist predstavnici fairplay – Initiative for Diversity & Antidiscrimination iz Austrije, kao i kolege iz regiona.

Na konferenciju su pozvani i predstavnici relevantnih institucija i ministarstava iz Unsko-sanskog kantona, te članovi Nogometnog saveza USK-a, udruženja nogometnih sudija i instruktora USK, a pozivi su upućeni i na adrese klubova NK „Jedinstvo“, OFK „Bihać“, FK „Krajina“, NK „Krajišnik“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *