07/10/2024
Untitledvelez

Prije devedeset i osam godina, na današnji dan, 26.06.1922. godine osnovan je jedan od najvećih nogometnih klubova u Bosni i Hercegovini, Fudbalski klub Velež iz Mostara.

Te 1922. godine, na lokalitetu Sjevernog logora u Mostaru, osnivačkom sastanku prisustvovalo je dvadesetak ljudi., te su izabrani i prvi članovi klupskog rukovodstva, koji su u nizu prijedloga za naziv novog kluba maposlijetku spontano izabrali ime “Velež”, po planini Velež iznad grada Mostara.

Prvi dresovi novoformiranog mostarskog kluba, odnosno Veleža, bili su crne boje, da bi kasnije klupski dresovi postali crveni, onakvi kakvi su i danas prepoznatljivi.

Prve utakmice Velež igrao sa lokalnim ekipama iz Mostara, da bi prve utakmice van grada Mostara Velež odigrao tokom 1923. godine, i to sa Jugom u Dubrovniku, i Troglavom u Livnu , gdje je rezultatom 1:0 Velež ostvario svoju prvu gostujuću pobjedu u klupskoj historiji.

Jedan od najvećih trenutaka Veleža, u periodu do početka Drugog svjetskog rata, dogodio se 1929. godine, kada je Velež prvi put postao prvak grada Mostara u nogometu, a što mu je omogućilo da učestvuje na prvenstvu Sarajevskog podsaveza, međutim, do 1952. godine Velež nije uspijevao izboriti status člana Prve savezne lige nekadašnje SFRJ, gdje tada ostaje samo jednu sezonu, ali nakon sezone 1955/56. Velež se ustalio među stabilnim, a kasnije i boljim prvoligaškim ekipama, te je paralelno sa Prvom ligom, klub nastupao redovno i u tadašnjem državnom Kupu.

Prvi veliki sportski rezultat Velež je ostvario u sezoni 1957/58 kada se plasirao u finale tadašnjeg državnog Kupa, gdje je poražen od beogradske Crvene Zvezde rezultatom 4:0, da bi 1981. godine Velež konačno osvojio državni kup, te je tako ujedno postao i prvi bosanskohercegovački klub sa tim peharom.

Prvi izlazak na međunarodnu scenu dogodio se 1960. godine u Srednjoevropskom kupu kada je protivnik bila italijanska Alessandria, a Velež je slavio u obje utakmice, da bi u sezoni 1980/81. Velež osvojio prvi međunarodni trofej, a radilo se o Balkanskom kupu, i to tako što je Velež do finala pobjeđivao grčki AEK iz Atine, i Flamurtari iz Albanije, a u finalu su Mostarci bili su bolji od Trakije iz Bugarske.

Ipak, najznačajniji nastupi u Evropi su napravljeni u Kupu UEFA, i Kupu pobjednika kupova, konkretno, u sezoni 1974/75. Velež je redom elinisao ruski Spartak iz Moskve, austrijski Rapid iz Beča, te u osmini finala engleski Derby County, da bi u četvrfinalu Kupa UEFA bolji od Veleža bio holanski Twente, a što će do danas ostati najbolji rezultat kluba u tom takmičenju.

Na novi nastup u Kup UEFA čekalo se sve 1987. godine, kada je u drugom kolu od Mostaraca bolja bila njemačka Borussia iz Dortmunda, da bi godinu dana kasnije Velež došao do osmine finala ovog takmičenja, Mostarci su bili bolji redom od kiparskog Apoela iz Nikozije, zatim od portugalskog Belenensesa, da bi naposlijetku ekipu Veleža u osmoni finala takmičenja zaustavio škotski Hearts.

Nakon raspada SFRJ Velež se takmiči u najjačem rangu nogometa u BiH, gdje je proveo većinu vremena od, do ovog trenutka, odigranih dvadeset i šest sezona, a gdje se takmiči i danas.

Ovom prilikom mi sa portala sportskevijesti.com upućujemo iskrene čestitke povodom devedeset i osam godina postajanja Fudbalskog kluba Velež iz Mostara, sa željama za mnogim budućim klupskim uspjesima.

U sljedećem video prilogu u režiji naših kolega sa Velež TV možete pogledati sažetak sa proslave 98. rođendana FK Velež Mostar, a u izvedbi navijača ovog kluba:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *