30/09/2024

Kada je engleski nogometni internacionalac, inače, nekadašnji omladinski reprezentativac Engleske, Matthias Fanimo, prošle godine stigao u BiH i potpisao ugovor sa FK Mladost iz mjesta(šca) Doboj pored Kaknja, nemali broj ljubitelja nogometa u BiH bio je znatno začuđen ovakvom odlukom jednog Engleza, prevashodno građanina Engleske, pa tek onda igrača nogometa.

Počele su tom linijom ubrzo i priče “ma on da valja ne bi nikad iz Engleske došao do BiH”, ili rečenice tipa “ovdje u BiH iz Engleske može samo doći onaj igrač koji ne zna lopte šutnuti”, i tako mnogo toga, u biti, krajnje nerazumnoga.

Kada kažemo nerazumnoga, tada mi sa portala sportskevijesti.com pravimo jednu činjeničnu analizu na temu kroz koju će postati jasnije zašto se neki igrač iz Engleske, kao ozbiljne nogometne države, može i treba odlučiti da u jednom trenutku svoje karijere zaigra nogomet u BiH, umjesto da sebi kaže “nije nogomet za mene”, i zaposli se u nekom engleskom supermarketu, te povremeno igra amaterski nogomet u svojoj državi, državi koja je nogometno uistinu znatno iznad nivoa nogometne BiH.

Naime, Matthias Fanimo je prošao omladinske selekcije čuvenog engleskog nogometnog kluba West Ham United iz Londona, te je u tom periodu svoje karijere igrao i za omladinske selekcije Engleske, i od njega se tada potencijalno očekivala i ozbiljna karijera, međutim, ovaj Englez je sa svojih 25 godina “zaglavio”, prvobitno i nakratko u Sloveniji i tamošnjem niželigašu Drava Ptuj, a potom i u BiH, gdje je i sada.

Matthias Fanimo je nakon razlaza sa West Ham Unitedom prvobitno “zaglavio” u šestom rangu engleskog nogometa, nastupajući za amaterske klubove Bishop’s Stortford FC i Margate FC, što su shodno standardu života u Engleskoj, svakako klubovi koji ne mogu niti jednom svom igraču ponuditi platu od koje se u Engleskoj može pristojno živjeti, a da i ne govorimo da se iz takvih klubova uglavnom ne može razviti iole ozbiljna nogometna karijera, osim ako se – ode u BiH.

Ovaj engleski nogometaš dolaskom u najjači rang takmičenja u BiH, u Premijer ligu BiH i FK Mladost Doboj-Kakanj, dobio je, zapravo, sve ono što u Engleskoj vrlo izvijesno ne bi mogao dobiti nikada, barem u pravcu razvoja svoje karijere, ali i u pravcu zarade od bavljenja nogometom.

Dobio je tako Fanimo odlaskom iz Engleske u BiH prvobitno priliku da igra u najjačem rangu nogometa jedne evropske države, pa makar i jedne od slabije nogometno rangiranih država kao što je BiH, odnosno, za početak, dovoljno kvalitetnu priliku da pokaže ono što zna vezano za nogomet.

Dobio je Fanimo u FK Mladost Doboj-Kakanj platu kakvu u BiH nema ni predsjednik države BiH, platu nešto veću od 2.000 eura, što je shodno standardima življenja u BiH, izuzetno veliki novac sa kojim se u BiH može izuzetno kvalitetno živjeti.

Dobio je Fanimo svojim igrama u FK Mladost transfer u aktuelnog prvaka BiH, transfer plaćem 50.000 eura u FK Sarajevo, i vrlo izvijesno vrlo visoku platu, platu veću od 5.000 eura, što je za bosanskohercegovačke standarde življenja itekako velika svota novca na mjesečnom nivou, te priliku da igra pretkola Lige evropskih prvaka, dakle, pretkola najjačeg klupskog takmičenja u Evropi.

Dobio je Fanimo samim tim šansu da konačno bude viđen i potencijalno prepoznat u ozbiljnijim evropskim nogometnim okvirima, i u konačnici dobio je Fanimo odlaskom iz Engleske u BiH sve ono što u Engleskoj i tamošnjim nižerazrednim klubovima ne bi dobio vrlo izvijesno nikad.

Fanimo u BiH trenutno važi za jednog od najboljih igrača Premijer lige BiH, te bi ukoliko nastavi sa dobrim igrama, i eventualno bude u širim okvirima prepoznat kao takav, u doglednoj budućnosti vrlo izvijesno mogao zaigrati čak i u nekim od liga “Petice”, i ne bi bio prvi kojem to pošlo za nogom igrajući nogomet u BiH, naprotiv.

Gledajući sve činjenice, te posmatrajući prizmu relativno izvijesne budućnosti shodno trenutnoj gore pomenutoj situaciji, odlazak iz Engleske u BiH itekako ne mora biti nužno promašaj u životu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *