06/10/2024
clb-sarajevo-cua-ong-nguyen-hoai-nam-vo-dich-va-gianh-ve-du-c11558316338_kncp

Prije nešto više od godinu dana, većinski vlasnik FK Sarajevo postao je vijetnamski biznismen – Nguyen Hoai Nam. Tim sa Koševa je dvije sezone zaredom osvajao titulu prvaka države, klub je itekako “stao na noge” i sve su prilike da tim sa Koševa izrasta u zdrav klub, sposoban da postigne velike rezultate. Za Balkan Interviews je na temu FK Sarajevo pričao upravo i većinski vlasnik – gospodin Nam.

Koliko ste zadovoljni trenutnom situacijom u klubu? Klub je nakon Vašeg dolaska osvojio dvije titule zaredom i trenutno sve izgleda savršeno.

“Iskoristio bih ovu priliku da čestitam svim navijačima FK Sarajevo na tituli prvaka koju smo osvojili. Sretan sam zbog titula, ali i zbog mogućnosti da našim cijenjenim navijačima poklonimo uspjeh.”

Ove godine FK Sarajevo ima ulogu nosioca u prvom pretkolu Lige prvaka. Da li smatrate da upravo ova sezona može biti sezona u kojoj će Bordo klub prvi put zaigrati u grupama evropskih takmičenja?

“Ovogodišnja evropska takmičenja će imati mnogo promjena, igrat će se samo jedan meč, bez publike i više izmjena na terenu. Zbog navedenog smatram da se sve može desiti. Igranje u grupama evropskih takmičenja je ambiciozan potez, ali kao fudbalski zaljubljenici, to svi želimo. Kada sam prvi put došao ovdje, jasno sam naglasio da želim da svake godine igramo evropske utakmice, a samim tim i grupnu fazu. Bez obzira na sve, moramo ići korak po korak, kako bismo bili sigurni da kada jednom dođemo do grupne faze, to postane praksa svake godine.”

FK Sarajevo je bio jedan od rijetkih klubova koji je svojim uposlenicima isplatio sve plate tokom pandemije koronavirusa. Koliko je bilo teško financijski se oporaviti od pomenute nepogode, imajući na umu da Klub nije imao nikakav oblik profita mjesecima?

“Pandemija je pogodila sve dijelove svijeta i sigurno da se mnogo toga promijenilo, pogotovo u finansijama. Jako sam ponosan što mogu reći da smo mi jedan od klubova koji može zadržati sve zaposlene, ne samo njhove poslove, već i njihovo zdravlje, što je u ovom trenutku i najbitnije. Kako bismo to postigli, moj tim i ja mnogo radimo “iza zavjese” i uvijek dajemo sve od sebe kako bi sve bilo u savršenom redu. Također, želio bih iskazati svoju zahvalu prema našem partneru, PVF Academy, za brzu reakciju tokom teškog vremena.”

Kada planirate doći u Sarajevo? Sigurno Vam je bilo teško kada niste mogli prisustvovati ceremoniji povodom osvajanja titule prvaka?

“Vjerujte mi da nisam mogao spavati cijelu noć, kada je bila proslava. Gledao sam najnovije vijesti sa slavlja, videe i na taj način sam se pokušao uklopiti sa publikom u Sarajevu. Ne mogu dočekati da dođem u Sarajevo, da uživam u atmosferi svog FK Sarajeva i da se iznova oduševljavam gledajući uzbudljive mečeve. Nažalost, moje putovanje u Bosnu i Hercegovinu sada isključivo zavisi od situacije sa koronavirusom i od letova iz Vijetnama, ali obećavam da ću se brzo vratiti.”

Prošlogodišnju titulu je gospodin Nam proslavio u Sarajevu, dok ove godine nije mogao prisustvovati proslavi usljed pandemije koronavirusa
Navijači su zainteresovani za Vaše mišljenje o igračima koje planirate dovoditi u FK Sarajevo, jeste li spremni uložiti ozbiljan novac kako biste napravili korak više u evropskim takmičenjima?

“Poznato je da je Balkan područje raznih odličnih igrača, kao što su Edin Džeko, Hasan Salihamidžić i Miralem Pjanić. Mi ćemo se fokusirati na razvijanje naših mladih igrača, kako bismo napravili najbolju mladu Akademiju u regionu. Također planiramo proširiti skauting mreže na kontinente kao što su Azija i Afrika.”

Dali smo priliku navijačima FK Sarajevo da Vam postave pitanje i gotova sva pitanja su bila o stadionu. Da li navijači mogu očekivati novi stadion ili ste se odlučili za renovaciju postojećeg stadiona “Asim Ferhatović Hase”?

“Stadion Koševo se veže uz velike momente u historiji FK Sarajevo, kao i A reprezentacije Bosne i Hercegovine. Fudbalski klub Sarajevo želi zadržati stadion Koševo, koji treba da služi kao stalni dom, na kojem ćemo i dalje pisati historiju. U Vijetnamu imamo izreku koja kaže: “Da biste uradili velike stvari, potrebno je imati stalni dom”. Mi taj dom već imamo – to je stadion Koševo, koji želim urediti kako bi zadovoljio kriterije UEFA-e i nastaviti sa lijepom pričom na ovom stadionu.”

Poznato je da su navijači podijeljeni kada se priča o otkazu koji je uručen treneru Husrefu Musemiću, a neke od njih interesuje i da li postoji mogućnost određene saradnje sa gospodinom Musemićem u budućnosti? Možda na nekoj drugoj poziciji u klubu?

“Rekao sam to već prije i reći ću opet – Husref Musemić je legenda FK Sarajevo, i divim se njegovom radu i njegovom fudbalu. Ne možemo predvidjeti budućnost, a sigurno je da on svojim požrtvovanim duhom i uvijek prisutnom žudnjom za pobjedom mnogo pomaže i mladim igračima, koji mnogo mogu naučiti od njega. Nadam se da ću uskoro biti u prilici da popričam s njim.”

Sa FK Sarajevo se povezivao i igrač iz Vijetnama, Doan Van Hau. On je poslije rekao kako mu bosanska liga ne predstavlja izazov, jeste li Vi predložili čelnicima Bordo tima ovog igrača?

“Mislim da je tu došlo do velikog nesporazuma. Kao i ostali odlični igrač, Doan Van Hau je u sistemu igrača koje pratimo, i on nikada nije rekao da mu je bosanska liga nedovoljan izazov. Stvar je u tome što je u ozbiljnim planovima svog kluba, Hanoi FC, za predstojeću sezonu. U pomenutom klubu će biti do kraja 2020. godine, a kao što sam prije rekao, ne možemo predvidjeti budućnost, sve je moguće.”

Kada možemo očekivati prve transfere iz Bosne i Hercegovine u Vijentam, kao i transfere u suprotnom pravcu? Dosta je igrača u FK Sarajevo koji nemaju mjesta u prvom timu, pa su primorani da idu na posudbe, možda je Vijetnam prilika za njih?

“To je jedan od naših velikih planova. Želim stvoriti bolje uslove i napraviti igrališta, za igrače iz Bosne i Hercegovine i iz Vijetnama. U vijetnamskoj ligi je mnogo stranih igrača, koji ovdje igraju sa mnogo uspjeha. Neki od njih čak postanu i državljani, jer je kvalitet života u Vijetnamu odličan. S druge strane, igrači iz Vijetnama koji dođu u Sarajevo, također će biti dio odlične priče. Tereni su napravljeni za napredovanje igrača iz Bosne i Vijetnama. Također mogu reći da moj klub teži ka tome da svoje igrače šalje u klubove iz većih liga.”

Mladi igrači Sarajeva su u Vijetnamu boravili od 30. oktobra do 5. novembra na Međunarodnom turniru za igrače do 21 godine
Je li FK Sarajevo sada poznatiji u Vijetnamu, da li mediji u Vašoj državi pričaju o uspjesima Bordo tima?

“Kao što znate, ja sam biznismen, pa većinu svog vremena provodim radeći. Ali moji prijatelji i porodica me uvijek pitaju o Bosni i Hercegovini, a ja im kažem kako je moja odluka da posjetim Bosnu jedna od najboljih u mom životu. Nevjerovatni pogledi, svjež zrak, odlična mjesta i također sjajna hrana. Nevezano uz ovu temu, čuo sam da je situacija u Bosni, pogotovo Kantonu Sarajevo, sve gora. Ispred investitora u Vijetnamu, PVF Academy i ja želimo da podignemo svijest ljudi o trenutnoj situaciji i želim reći da tako što vode računa o sebi, štite ne samo sebe, već i čitavu zajednicu i državu. Nadam se najboljem i poboljšanju situacije u Sarajevu!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *