30/09/2024

Klupski nogomet u BiH iz godine u godinu u najmanju ruku ne napreduje, ako ne i da rapidno nazaduje.

Činjenično je to stanje ukoliko se izvrši uvid na mapu država Evrope koje nikada u svojoj historiji nisu imale nekog predstavnika u grupnoj fazi jednog od dva evropska klupska takmičenja, Ligi evropskih prvaka i Evropskoj ligi, a među kojima je i BiH.

Tako samo šesnaest država Evrope nikada u historiji nije imalo svog predstavnika u grupnoj fazi evropskih klupskih takmičenja, a od toga su četrvrtina država zapravo grad-država, kao što su Andora, Gibraltar, Lihtenštajn, ili San Marino.

Pored pomenutih država, na neslavnoj listi evropskih nogometnih amatera nalaze se još i države u kojima se ne igra profesionalni nogomet, niti su domaće lige profesionalnog karaktera, kao što su Farski Otoci, Sjeverna Irska i Vels.

Ostatak liste čine države koje po tradiciji i rezultatima slove za najlošije nogometne priče u Evropi, kao što su Armenija, Crna Gora, Estonija, Gruzija, Island, Kosovo, Litvanija, Malta, i dakle među njima i BiH.

Ako bi pogledali istini u oči, zaključak je nažalost da se klupski nogomet u BiH nalazi u odabranom društvu nogometnih amatera i poluprofesionalaca.

Plavom bojom označene su države u Evropi koje nikada nisu imale predstsvnika u grupnoj fazi nekog od evropskih klupskih takmičenja:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *