05/10/2024
IMG_20181122_174359

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je 25. avgusta održao Skupštinu na kojoj je izmijenjen Statut, a nakon više od tri mjeseca je i objavio koje su promjene napravljene, a to je sljedeće:

“Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine (2/3) prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i 2 (dva) glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza).

Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, sa najmanje 1 (jednim) glasom predstavnika iz FSRS i 2 (dva) glasa predstavnika iz NS FBiH (po /1/ jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i /1/ jedan predstavnik iz Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova smatra se da je glas Predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke”.

Ovom promjenom Statuta dolazi se do situacije da zbog “vitalnih nacionalnih interesa” predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH, Srba, Hrvata i Bošnjaka, imaju pravo veta, odnosno, za usvajanje bilo kakve odluke mora glasati po jedan predstavnik iz RS-a, te po jedan predstavnik iz “Kantonalnog saveza” i jedan predstavnik iz “Županijskog saveza”.

Inače, FIFA i UEFA su 2011. godine bile suspendovale NS/FS BiH upravo zbog nacionalnog ključa, odnosno mogućnosti da jedan nacionalni korpus blokira važne odluke za napredak bosanskohercegovačkog nogometa, a upravo takvo što NS/FS BiH ovom promijenom Statuta je ozvaničio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *