06/10/2024
IMG_20210323_171007

Uoči sutrašnjeg susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru između reprezentacija Finske i BiH, održana je konferencija za štampu nogometne reprezentacije BiH, uz obraćanje selektora Ivayla Peteva, te kapitena Edina Džeke.

“Ja sam sretan, nemamo nikakvih problema i nadam se da ćemo sutra ostvariti dobar rezultat na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Znam 90 posto sastava, imamo trening, pričekaćemo da to završi i mislim da ćemo sutra na sastanku svih igrača objaviti početni sastav. Imam plan i želju da pobijedim Finsku, a kako ćemo mi izgledati, to ćete vidjeti na sutrašnjoj utakmici u Helsinkiju.” – rekao je seektor Petev, te dodao:

“Jako će bitno biti kako ćemo se ponašati i kakav će biti naš pristup i koliko ćemo šansi stvoriti. Ići ćemo na pobjedu svim snagama, rezultat ne mogu komentarisati. S obzirom na naše ponašanje i igru, sve je moguće, lično mene ne bi zadovoljio remi, idemo na pobjedu i to je naš glavni cilj.

Odgovor na pitanje šta bi moglo odlučiti sutrašnju utakmicu je vrlo kratak – jedinstvo. Danas je lako naći informacije o svima, pa i o Pukkiju, naš plan je naše jedinstvo i jako je bitno kako ćemo igrati, te da ispoštujemo naše zadatke i dogovore iz svlačionice. To je jako bitno. Moramo biti jako pametni u igri, znamo njihove jače strane, moramo to minimizirati. 

Finska je veoma jaka, naravno da se slažem sa tim. Neće biti lako, ali ja vjerujem u naše igrače, siguran sam da ćemo učiniti sve da pobijedimo” – rekao selektor Petev, i za kraj govorio o Pjaniću:

“Ne brine me Pjanićeva forma, on i Džeko su preiskusni igrači, znaju kako da se ponašaju. Razumijem kada igraš osjećaš se mnogo sigurnije i bolje, ali to su vrlo kvalitetni igrači i ljudi, te se nadam da će sutra biti na razini koja nam je potrebna.” – završio je Ivaylo Petev.

“Nemamo dobra sjećanja, izgubili smo protiv Finske u Helsinkiju, to je bila krucijalna utakmica u kvalifikacijama. Nakon tog susreta smo samo išli dole, nikako naprijed. Finska stoji kompaktno i igra na kontranapade, dobro ih poznajemo i mislim da neće biti nekih iznenađenja. Tim koji je došao do Evropskog prvenstva je uvijek dobar tim. 

Ko je favorit, to je lagano. To je svjetski prvak, a u tom slučaju uvijek može biti važno kako igraju drugi timovi protiv njih. Ukoliko im neko otkine koji bod, to će biti veoma važno. Nakon njih, Ukrajina i Finska su veoma jaki timovi, da budem iskren ne znam dobro reprezentaciju Kazahstana, nismo nikada igrali sa njima. Biće mrtva trka za drugo mjesto do posljednje utakmice.” – istakao je kapiten reprezentacije, Edin Džeko, te se osvrnuo na novog selektora

Očekujemo bolje rezultate, ali sam selektor ne donosi bolje rezultate. Mi igrači nismo bili na našem nivou na kojem možemo i trebamo biti. Od nas samih igrača očekujemo, od mene koji sam tu danas, pa od svih ostalih, očekujemo sasvim sigurno mnogo više nego što smo davali u posljednjim kvalifikacijama. 

Sutrašnja utakmica je jako bitna za obje reprezentacije, prije svega moramo biti pravi kao ekipa jer samo tako možemo doći do željenog rezultata. Ako jedan pojedinac sutra riješi utakmicu i donese nam pobjedu, neka bude tako. Sve dok je ekipa dobra, može se i pobijediti, istakao je Dijamant, te dao poseban osvrt na našu selekciju.

Želio bih da smo top deset reprezentacija, prije nekoliko godina smo bili tu, kada smo otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali nedavno nismo imali rezultate koje smo željeli. Bila je promjena generacija, ostalo je još nekoliko nas koji su ostali iz 2014. godine i sigurno je da mladi igrači koji su došli poslije imaju veliki potencijal, možda im treba malo vremena da dostignu ono što smo mi dostigli.” – nastavo je Džeko, te za kraj poručio da posljednje kvalifikacije nisu bile baš najbolje, te da ćemo od sutra krenuti u ozdravljenje bosanskohercegovačkog nogometa

“Posljednje kvalifikacije nisu bile naše najbolje, bile su ispod svih očekivanja koje smo imali prije početka kvalifikacija, tu smo svi suglasni, ali ja ne volim puno pričati o prošlosti, tu smo, može se reći da smo i uigraniji, igrači koji su novi tu su dobili iskustva igrajući za reprezentaciju, očekujem da od sutra ove kvalifikacije krenemo na najbolji način i da svi zajedno sa selektorom damo doprinos za bolje dane bh. fudbala.” – završio je Edin Džeko.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *