12/10/2024
FKZeljeznicar_ilustracija_FKZeljeznicar

U Gradu Sarajevo nogomet se prvi put počeo igrati u prvoj deceniji 20. vijeka, a prvi formirani klub u gradu bio je Fudbalski klub Osman, osnovan 1908. godine.

Poslije Fudbalskog kluba Osman, u Sarajevu su se tih godina počeli osnivati i drugi klubovi, redom su se tako formirali SAŠK, Slavija, Đerzelez i Barkohba, i svi su ti klubovi bili faktički predstavnici određene nacionalne zajednice.

Ipak, pored ovih klubova, u Sarajevu se osnovao i Hajduk, klub gradske radničke klase, i nije imao podršku bogatijih slojeva unutar nacionalnih struktura, međutim, u jesen 1920. godine mladi radnici željezničke radionice su odlučili osnovati pravi klub i dogovorili su se oko osnovnih zadataka.

S obzirom na to da je dolazila zima, a finansije su predstavljale dodatni problem, realizacija ideje je na kraju prolongirana za proljeće 1921. godine, kada željeznički radnici uspijevaju kupiti loptu, a za teren su odlučili koristiti vojno vježbalište u naselju Čengić Vila, popularni Egzercir.

U julu 1921. godine radnici su podnijeli molbu za prijem kluba u Sarajevski podsavez, da bi 30. jula, nakon nekoliko opstrukcija od strane postojećih garnitura lokalne vlasti, stiglo saopštenje u kojem je pisalo: “Željeznički športski klub Sarajevo može se primiti za člana Podsaveza tek nakon odigravanja dvije utakmice”.

Prva od dvije uslovne utakmice novoosnovanog kluba je odigrana na terenu na Kovačićima, 17. septembra protiv SAŠK-a, tada najjačeg kluba u Sarajevu, ali i u čitavoj Bosni i Hercegovini, što se danas vodi kao prva zvanična utakmica Fudbalskog kluba Željezničar, premda klub još uvijek nije bio formalno primljen u Savez.

Na majicama novoformiranog kluba se izvezao točak lokomotive sa željezničkim krilima, što je bio i prvi grb na dresu Željezničara, i ujedno preteča klupskog grba u narednim godinama, pa sve do današnjeg vremena.

Željeznički športski klub Sarajevo je nastupio u sastavu: Stefan Cicvol, Milan Tomić, Vilim Novak, Rudolf Kefer, Milovan Adamović, Stjepan Katalinić, Ludvig Leple, Dragutin Siber, Dimitrije Dimitrijević, Ivan Krajnc i Franjo Cvelfer, a jopš su igrali i Ivan Dunkl i Milutin Egić.

Novoformirani klub doživio je, na tom meču protiv SAŠK-a, poraz rezultom 5:1, no rezultat nije ni bio u prvom planu, a važno je istaći da je prvi i jedini pogodak na susretu za ekipu postigao Dimitrije Dimitrijević.

Već sutradan, odigrana je i druga uslovna utakmica, u kojoj je Željeznički športski klub Sarajevo doživio poraz od 2:1 protiv sarajevskog ŠK, ali i taj poraz nije značio neuspjeh, već naprotiv, značio je da je klub ispunio posljednji uslov za punopravno članstvo u Savezu.

U ponedjeljak, 19. septembra 1921. godine, Savez je prihvatio novi klub u svoje okrilje i uvrstio ga u takmičarski kalendar Drugog razreda za sezonu 1921/1922., i od tada, “plava lokomotiva” nezaustavljivo ide već punih stotinu godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *