06/10/2024
227594650_353329709591477_8398039912048074686_n

Karta koju vidite prikazuje geografski razmještaj 71 zemlje koje do aktuelnih Olimpijskih igara u Tokyu nisu osvojile niti jednu olimpijsku medalju.

Dva su faktora koja imaju dominantan uticaj na formiranje ove liste – geografska/populacijska minijaturnost i ekonomska nerazvijenost.

Ta lista je međutim već sada skraćena na 69 zemalja, budući da je Turkmenistan prije dva dana postao posljednja država bivšeg SSSR-a koja je došla do olimpijske medalje (u dizanju tegova), a danas je bio historijski dan za San Marino (premijerna bronzana medalja u streljaštvu).

Time je Bosna i Hercegovina nažalost ostala u još užem neslavnom društvu evropskih zemalja koje nikada nisu osvajale odličja na olimpijskim igrama, zajedno sa Albanijom, Maltom, Monakom i Andorom, uz podatak da možda nije potrebno naročito naglašavati da je BiH najveća među njima.

Ipak, u Aziji i Africi postoje i daleko mnogoljudnije države na ovoj listi, kao što su: Bangladeš (160 miliona stanovnika), Mjanmar, Nepal, Jemen, DR Kongo, Angola, Mali, Madagaskar, Somalija i druge, i u većini tih slučajeva je riječ o ekstremno siromašnim zemljama.

Na američkom kontinentu se posebno ističe Bolivija, najnerazvijenija država Južne Amerike, koja bez većih uspjeha učestvuje na olimpijskim igrama još od 1936. godine.

Sa druge strane, većina ostrvskih zemalja u Okeaniji također nije osvajala olimpijske medalje, budući da su uglavnom limitirane veličinom populacije.

Zanimljivo je da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na čijem tlu se organizovalo više olimpijskih igara, nego što je upisano olimpijskih medalja na njen konto, dakle, održane su Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, medalja nikada nije osvojena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *