06/10/2024
IMG_20220603_200604

Mnogo dilema je, među ljubiteljima košarke, prethodnih dana bilo vezano za način funkcionisanja sistema prenošenja bodova iz druge runde u završnu rundu kvalifikacija za košarkaško Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Indoneziji, Japanu i na Filipinima, međutim, situacija je sasvim jasna – u završnu rundu se prenose svi bodovi koji su ostvareni u drugoj rundi kvalifikacija.

Dakle, za razliku od ranijih godina, kada su se bodovi brisali protiv posljednjeplasirane selekcije u drugoj rundi kvalifikacija, sada to nije slučaj, te se prenosi svi osvojeni bodovi, odnosno, bodovi protiv svih selekcija uključujući i onu koja okonča kao posljednja u grupi i samim tim ne izbori finalnu fazu kvalifikacija.

U slučaju da se prvoplasirana selekcija bodovno odvoji konkurenciji, a da u tom slučaju ostale tri ekipe imaju isti broj bodova u borbi za plasman iz druge u završnu rundu kvalifikacija, tada se gleda koš razlika ostvarena isključivo na mečevima između ta tri tima, dakle susreti sa prvoplasiranom selekcijom se ne ubrajaju u koš razliku, te ona selekcija koja u tom slučaju bude imala najlošiju međusobnu koš razliku okončati će na posljednjem mjestu, i neće izboriti plasman u finalu rundu kvalifikacija.

U konačnici, tri selekcije koje izbore finalu rundu kvalifikacija, dakle, prenose sve osvojene bodove iz druge runde, a u finalnoj rundi ih čekaju još tri selekcije iz one grupe sa kojom se ta grupa križa, također sa prenosenim bodovima.

U finalnoj rundi kvalifikacija se međusobno ne sastaju one selekcije koje dolaze iz iste grupe druge faze kvalifikacija, te će svaka selekcija odigrati po tri meča, konkretno sa onim selekcijama koje im budu došle iz druge faze u novofirmiranu finalnu grupu, uz podatak da će međusobni omjeri iz druge runde važiti i u završnoj rundi kvalifikacija.

Na Svjetsko prvenstvo 2023. godine plasman će izboriti po tri reprezentacije koje okončaju na prve tri pozicije finalne runde kvalifikacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *