29/09/2024

Ovog mjeseca se širom kontinenta igraju mečevi evropskih nogometnih klupskih takmičenja, konkretno, mečevi pretkola Lige evropskih prvaka, Evropske lige, i Konferencijske lige.

Sve evropske države imaju svoje predstavnike u ovim takmičenjima, no ono što je zanimljivo i što smo za temu uzeli mi sa portala sportskevijesti.com, jeste činjenica da samo jedna država u Evropi nema nacionalno prvenstvo, a svejedno ima svog predstavnika u pretkolima, u pitanju je Lihtenštajn.

Naime, Lihtenštajn je jedina dvropska država koja nema svoje nacionalno prvenstvo, a predstavnik ove države na međunarodnoj sceni je pobjednik nacionalnog kupa, koji se u ovoj državi svake sezone regularno odigra.

Lihtenštajnski nogometni savez je jedini član UEFA-e koji ne organizuje vlastito državno prvenstvo, i umjesto toga klubovi se takmiče za Lihtenštajnsnki kup.

U Lihtenštajnu postoji sedam nogometnih klubova, od kojih je svakako najpoznatiji Vaduz FC, no oni se takmiče u Švicarskoj, u raznim rangovima švicarskog nogometnog takmičenja, od najjačeg do najnižih rangova, dok u okvirima Lihtenštajna, dakle, svih tih sedam klubova igraju u nacionalnom kupu, te pobjednik predstavlja ovu državu na međunarodnoj sceni.

Inače, trenutno postojeći nogometni klubovi u Lihtenšajnu su Vaduz FC, Schaan, Eschen, Triesen, Rugell, Triesenbeg, i Balzers.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *