26/10/2024
IMG_20221222_143416

Danas su na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ u Sarajevu načelnik Općine Centar Srđan Mandić i saradnici, generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić i izvršni direktor Sektora za administraciju Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Nihad Hodžić obišli radove na rekonstrukciji travnatog terena.

Radi se o zajedničkom projektu pod nazivom „Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“, a rekonstrukciju travnjaka na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ finansiraju UEFA i NS/FS BiH sa 75% ukupne vrijednosti projekta, dok preostalih 25% je obezbijeđeno u budžetu Općine Centar.

Realizacija ovog projekta je započela na osnovu ugovora kojeg su početkom augusta ove godine potpisali načelnik Srđan Mandić, generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić i direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Ajla Alimanović.

Potpisanim dokumentom se Općina Centar obavezala da će od ukupne vrijednosti rekonstrukcije glavnog terena stadiona „Asim Ferhatović Hase“, od  2.487.405 KM, obezbijediti 549.197 KM, a ostatak sredstava u iznosu od 1.938.207 KM je obezbijedio Nogometni/Fudbalski savez BiH, dok Fudbalski klub Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od 10 godina.

Načelnik Mandić kazao je da će Opština Centar do kraja godine uplatiti drugu tranšu u iznosu od 150.000 maraka za realizaciju ovog projekta.

 “U budžetu za sljedeću godinu, pored 250.000 maraka koliko će ukupno biti izdvojeno u ovoj godini, planirali smo i preostalih 350.000 maraka koliko nas obavezuje potpisani ugovor. Opština će obezbijediti i dodatna sredstva za nepredviđene radove.” – kazao je Mandić.

Prilikom obilaska terena Nedim Ćehajić, predstavnik firme „IN“ d.o.o koja je zadužena za nadzor upoznao je prisutne sa dinamikom izvođenja radova.

“Teren je u cjelosti prekriven travom. Ispod travnatog terena postavljen je drenažni filter sloj koji može apsorbovati velike količine vode, kao i sistem grijanja. Potrebno je sačekati povoljnije vremenske uslove da trava pusti korjen kako bi se pristupilo postavljanju hibrida i šivanju.” – pojasnio je Ćehajić.

Iz Nogometnog saveza su poručili da će radovi biti okončani na proljeće, kada možemo očekivati odigravanje utakmica na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ u Sarajevu.

U sljedećem video prilogu možete pogledati kako trenutno izgleda travnjak na najvećem stadionu u BiH, tako što ćete koristiti sljedeći link:

https://fb.watch/hA5maCGnyZ/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *