23/09/2024

Ako se pitate zašto su centralne, “elitne”, tribine i počasne lože na nogometnim stadionima, uvijek smještene na zapadnu tribinu, razlog za takvu situaciju se krije, ni manje ni više, nego u prirodi, odnosno, vezano je za kretanje zemaljske kugle.

Naime, poznato je da sunce “izlazi” na istoku, a “zalazi” na zapadu, a također je poznato da se većina nogometnih mečeva igra u satnicama kada sunce “prođe” svoj zenit i “krene” prema zapadu, odnosno, svom “zalasku”.

Konkretno, kada sunce “prođe” zenit i “krene” prema zapadu, tada jačina sunčevih zraka nije usmjerena prema gledaocima smještenim na centralnoj zapadnoj tribini, već je usmjerena u pravcu u kojem ti gledaoci imaju fokus posmatranja utakmice.

Iz istog toga razloga su i TV kamere postavljene na centralnu tribinu, dakle, zbog kvaliteta TV prijenosa, gdje sunčeve zrake ne pogađaju objektiv kamere, te samim tim ne stvaraju neželjeno zasjenjenje prilikom realizacije TV prijenosa prema krajnjim korisnicima, dakle, gledaocima.

Ipak, u svijetu postoji nekoliko izuzetaka od pravila da se TV prijenosi realiziraju sa zapadne tribine, a jedan takav raritet se krije u BiH i Premijer ligi BiH, tačnije, u pitanju je stadion “Rođeni” u Vrapčićima.

Naime, stadion “Rođeni” u Vrapčićima ima specifičan položaj, gdje je zapadna tribina, na kojoj se nalazi i počasna loža, smještena iza jednog od golova, što je vrlo netipično za stadione, naročito zbog činjenice da se TV prijenosi ne realizuju iz toga ugla gledišta.

U sljedećem video prilogu, u režiji Velež TV, možete pogledati kako izgleda stadion “Rođeni” u Vrapčićima:

https://youtu.be/87AahW33HSk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *