05/10/2024
FB_IMG_1683197879230

Da se jedini stadion u Gradu Tuzla zove “Tušanj”, to je gotovo svim ljubiteljima nogometa u BiH poznato, no vjerovatno mnogi ne znaju u potpunosti podatke o tome zašto se baš tako zove, odnosno, odakle potiče ta riječ.

Tim povodom, mi sa portala sportskevijesti.com ćemo našim uvaženim čitaocima u nastavku teksta objasniti ovu (ne)poznanicu, odnosno, objasniti značenje naziva riječi “Tušanj”.

Jasno, stadion “Tušanj” se nalazi u tuzlanskom naselju Tušanj, te je tako i sam stadion dobio svoje ime, no ono što mnogima nije poznato, jeste zašto se naselje uopšte zove Tušanj, a samim tim i stadion.

Naime, naselje Tušanj u Tuzli dobilo je ime po potoku koji je tekao kroz ovo područje, i koji se prvi put spominje 1512. godine, nadalje je, dakle, nastalo naselje, i naposlijetku, između ostalog, tuzlanski stadion je nazvan po naselju.

Inače, Stadion “Tušanj” počeo se graditi u proljeće 1947. godine, a završetak tih radova, i svečano otvaranje, upriličeno je 28. jula 1957. godine, prijateljskom nogometnom utakmicom između FK Sloboda Tuzla i NK Zagreb.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *