07/10/2024
IMG_20230522_195508

Španski klubovi AD Ceuta i UD Melilla ove sezone igraju u trećem, odnosno, u četvrtom rangu španskog nogometnog takmičenja.

Ovaj podatak sam po sebi ne bi bio naročito značajan niti zanimljiv, da ovi španski klubovi ne dolaze iz istoimenih gradova koji se uopšte ne nalaze na teritoriji Španije, ali niti Evrope kao kontinentalnom.

Tim povodom, ovu nogometnu zanimljivost mi sa portala sportskevijesti.com, u nastavku teksta ćemo detaljnije objasniti našim uvaženim čitaocima.

Naime, Melilla je grad-španska enklava, smještena na obali Sredozemnog mora na sjeveru Afrike, okružena Marokom, no ne nalazi se u Maroku, barem ne zvanično.

Ipak, tradicionalno je smatrana dijelom pokrajine Andaluzije, koja se nalazi u Španiji, prevashodno zbog historijskih razloga, bila je sastavni dio provincije Malage sve do 14. marta 1995. godine, kada je usvojia Statut autonomije.

Ceuta je također španski grad-enklava na sjeveru Afrike na obali Sredozemnog mora, a u neposrednoj blizini Gibraltarskog moreuza, i po sličnom principu kao i Melilla ima status španske autonomne pokrajine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *