06/10/2024
IMG_20240118_202713

Obala Slonovače, država u Zapadnoj Africi, jedna je od najuspješnijih na ovom kontinentu kada je u pitanju nogomet, s obzirom na činjenicu da je dva puta u svojoj historiji nogometna reprezentacija ove države osvajala Kup Afričkih Nacija, 1992. godine i 2015. godine.

Iz ove države potiče veliki broj nogometaša, velika većina ih igra u Evropi, a jedan od takvih je i Stephane Barou, koji jesvojevremeno bio dio tima bosanskohercegovačkog kluba Velež iz Mostara, čije je redove napustio u januaru 2023. godine.

Ono što je zanimljivo, a između ostalog vezano za ovog nogometaša jeste njegovo prezime, što je tema kojom smo se mi sa portala sportskevijesti.com pozabavili u ovaj čas.

Naime, u Obali Slonovače je službeni jezik Francuski jezik, no pored toga, u široj upotrebi su i mnogi lokalni jezici domicilnog stanovništva, a tom linijom, prezime Barou u slobodnom prevodu znači “blagoslovljeni”, te je Stephane Barou – “blagoslovljeni” Stephane.

Ako nadalje uzmemo u obzir da je Barou početkom 2022. godine bio optužen za silovanje maloljetnice u Mostaru, što je kasnije na Sudu dokazano kao neosnovano, tada se s pravom može reći da ovom nogometašu njegovo prezime itekako pristaje, da mu se vlastito prezime ispostavilo kao vlastita sudbina, s obzirom da je naposlijetku životne drame iz iste izašao blagoslovljen.

Danas ovaj nogometaš igra u svojoj domovini, za tamošnji klub AS Denguélé d’Odienné, u čije je redove došao nakon odlaska iz mostarskog kluba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *