20/05/2024

Regularni dio Premier lige BiH za sezonu 2016/17 , koja je ove sezone premijerno startala u (n)ovom formatu od 12 klubova bliži se kraju, ali najavljuje početak lige za prvaka za 6 klubova i lige za opstanak istog broja klubova koja će dati odgovor na pitanje da li se kvalitet bh fudbala u odnosu na niz prošlih sezona popravio ili ne?!

Kad se pogleda unazad, Liga 12 nije ponudila ništa naročito novo što već nije viđeno na bh. terenima. Bilo je tu zanimljivih derbi mečeva, kao i onih manje zanimljivih.

Mjerilo vrijednosti, između ostalog su sami igrači koji nastupaju u ligi, i koji nose igru timova, ali nažalost, igrači koji nose igru svojih timova su i dalje nogometaši u poznim igračkim godinama i(li) stranci koji su u ligi tek toliko da održe formu dok traže inozemni angažman.

Drugo relevantno mjerilo su posjete na stadionima, a one su bile u prosjeku kao i prošlih sezona, dakle, vrlo važan i mjerodavan sud je sud gledalaca, zbog kojih se na kraju krajeva fudbal i igra, i njihov broj na stadionima kada krenu lige 6 za prvaka i Liga 6 za opstanak daće odgovor da li su zadovoljni ili ne.

Liga 6 za prvaka i Liga 6 za opstanak ponudiće bez sumnje kvalitetnije mečeve u odnosu na ligu 12, pogotovo u Ligi za prvaka gdje će po igrama na terenu zasluženo biti 6 timova koji su u ovom trenutku najbolji u Premijer ligi BiH, i tu se “kriju” najmanje tri od četiri bh. predstavnika u Euro-kupovima za narednu sezonu, takmičenjima koja će dati pravi odgovor gdje se trenutno po kvaliteti nalazi Premier liga u odnosu na ostale lige, koliko ćemo, i da li ćemo “izbaciti” igrača za najjače lige u Evropi i po kojoj tržišnoj cijeni, te da li ima napretka u kvaliteti same igre ili ne.

Sve u svemu odgovore na sva pitanja dobićemo po završetku sezone, a za nadati se da će ovaj dio prvenstva ponuditi kvalitet više, da će stadioni biti dobro popunjeni a publika zadovoljna, i neka prvenstvo osvoji onaj tim koji na terenu bude najbolji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *