19/05/2024

Baskija je historijska, jezična i kulturološka regija u zapadnoj Evropi, podijeljena između Španije i Francuske i uživa visok stepen autonomije.

Glavi grad te regije je Pamplona, ali najveći grad je Bilbao sa oko 350 hiljada stanvnika.

Upravo iz Bilbaa dolazi i najpoznatiji baskijski nogometni klub Athletic Bilbao, klub koji nikada u historiji nije ispao iz prvog razreda španskog nogometa od kako se igra ligaški sistem u Španiji.

Od samih početaka kluba vođeni su sloganom “Con cantera y afición, no hace falta importación što u prevodu znači “S domaćim igračima i navijačima nema potrebe za strancima.

Takocanterapostaje službeni stav vodstva kluba iz Bilbaa, ali i ostalih baskijskih klubova tog doba kao što su CD Alaves, Real Union, Arenas Club de Getxo i Real Sociedad.

Tih pet timova bili su među deset osnivača španjolske La Lige.

Do danas je jedino Athletic ostao vjeran ovom stavu tako da u klubu mogu igrati samo igrači rođeni u Baskiji i/ili oni čiji su bliski pretci porijetkom iz Baskije.

Ipak su i oni to pravilo nešto ublažili u osamdesetim godinama 20. stoljeća kada je dopušteno da u klubu igraju igrači koji su, u najmanju ruku, nogometno odrastali u Baskiji.

Tako ovaj klub ostaje jedan od rijetkih klubova koji se protive pravilima modernog nogometa i pokušavaju kroz razvoj mladih domaćih igrača ostaviti traga u današnjem nogometu.

Mnogi ovakvu politiku nazivaju rasističkom i ksenofobičnom, ali oni koji brane ovaj stav naglašavaju kako je njima važnije da igrači na prvom mjestu imaju ljubav prema klubu i da razumiju što klub znači navijačima, a što nije slučaj s mnogim strancima koji dolaze u klubove španske lige.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *