19/05/2024

U toku je reprezentativna pauza u svim jačim (prvim) ligama Evrope, pa tako i u Rumuniji, odnosno Ligi 1.
U rumunjskoj Ligi 1, za jedan od dva najveća i najtrofejnija kluba iz te zemlje, za Dinamo iz Bukurešta, veoma zapažene rezultate ove sezone pruža bosanskohercegovački internacionalac Azer Busuladžić.

Inače Busuladžić, 25-godišnji zadnji vezni igrač po vokaciji, koji je rođen u Danskoj, u Koldingu, ima danski i bosanskohercegovački pasoš, s obzirom na to da su mu roditelji iz Trebinja, dakle iz BiH.

Na pitanja u ranijim izjavama za medije Busuladžić je odranije je izrazio želju da nastupa za bosanskohercegovačku reprezentaciju, odnosno zemlju svojih roditelja.

Seniorsku karijeru je počeo u danskom Kolding-u, odakle, kao veoma talentovan igrač, i igrač dobrih fizičkih predispozicija za poziciju koju igra, potpisuje za jedan najboljih danskih klubova Odense 2014. godine.

Međutim, nije dugo prošlo, i ovaj 1,87 cm visoki zadnji veznjak pobudio je interesovanje mnogih evropskih klubova, a najkonkretniji su bili turski predstavnik u Evropa Ligi u ovoj sezoni, Osmanlispor,i Dinamo iz Bukurešta.

Pred početak ove sezone Busuladžić se odlučio za trofejni rumunjski klub, te ga Dinamo dovodi u svoje redove nakon što je odbio produženje ugovora sa Odense-om.

U Dinamu je ove sezone odigrao sve mečeve, i jedan je od najzaslužnijih igrača za prvobitno ostvarivanje ambicija kluba za ovu sezonu, a to je bio plasman među prvih 6 timova, odnosno Ligu za prvaka Rumunije.

U ligi za prvaka Dinamo se trenutno nalazi na poziciji broj pet sa šest bodova manje od vodeće ekipe Vitorul FC, a četiri boda zaostatka za drugoplasiranom Steauom, odnosno mjesto koje naredne sezone vodi u kvalifikacije za Ligu Evropskih prvaka.

To svakako nije prošlo nezapaženo, pa je tržišna cijena Busuladžića, za nepunu sezonu odigranu u Dinamu, a prema podacima sa transfermarkt.com, sada duplo veća nego dok je igrao za Odense i kada mu je cijena bila 400.000 eura, i koja trenutno iznosi skoro milion eura, tačnije 900.000 eura.

Prema pisanju pojedinih medija, ovaj igrač već je imao ponude da ovoga ljeta promijeni sredinu, i okuša se u nekim od Liga petice, i nema sumnje da će, ukoliko Dinamo izbori Evropa Ligu, a pogotovo Ligu Evropskih prvaka, ovaj talentovani igrač sa velikim prostorom za napredak, naredne sezone i zaigrati u nekoj od vodećih liga.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ima dosta težak put da se kvalifikuje na svjetsko prvenstvo u Rusiji, te bi na igrača ovakvog potencijala, od kojeg reprezentacija u svakom slučaju može imati koristi, u budućnosti trebao računati i selektor Baždarević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *