19/05/2024

Dok reprezentacije igraju svoje kvalifikacione mečeve za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, u Evropi traje traje pauza na klubskom i ligaškom planu.

U švicarskom Shaffhausenu, inače članu Challenge lige, ove sezone sa dosta uspijeha igra i slovenački internacionalac Nejc Mevlja.

Ovaj talentovani 26-godišnji potencijalni reprezentativac Slovenije, po vokaciji defanzivac, nekada je, inače, nosio dres aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine, ekipe Zrinjskog iz Mostara.

Karijeru je počeo u slovenačkom prvoligašu Gorici 2009. godine, gdje se zadržao tri sezone, odakle kao velika perpektiva slovenačkog nogometa, dobija pozive za U21 reprezentaciju Slovenije za koju je odigrao 9 susreta, i bio neizostavan štoper U21 selekcje “Janeza”, pa s obzirom na to prelazi kao veliko pojačanje u višestrukog prvaka Slovenije, ekipu Maribora 2012. godine.

Nakon dobrih igara i tri sezone provedene u Mariboru s kojim osvaja prvenstvo Slovenije u sezoni 2012/13 te na taj način sa Mariborom kao prvak izborio pretkola Lige Evropskih prvaka, ovaj korpulentni štoper visok 189 cm mijenja sredinu, te je uslijedio inozemni angažman u škotski Livingston 2014. godine, da bi ubrzo ponovo mijenjao sredinu, i te iste godine prelazi u rumunjski Pandurii koji je u to vrijeme bio u samom vrhu rumunjske Lige 1.

Međutim, zbog loše finansijske situacije u rumunjskom prvoligašu, Mevlja se odlučuje da napusti redove ovog tima, te kao slobodan igrač dolazi u Zrinjski iz Mostara sa kojima je igrao pretkola Lige Evropskih prvaka u sezoni 2014/2015, nakon čega dobija ponude drugih klubova te napušta redove Zrinjskog, a najkonkretniji je bio njegov matični klub Gorica, koji ga dovodi u svoje redove u sezoni 2015/16. kako bi im pomogao da izbore plasman na evropsku scenu, tačnije plasman u pretkola Evropa lige.

Nakon jedne sezone u Gorici, Mevlja ponovo dobija inozemne ponude, a njegova naredna destinacija bila je švicarska, odnosno Challenge liga, klub Shaffhausen, za koji nastupa od početka ove sezone kao standardni i neizostavni član ovog tima.

Nastupi u švicarskom klubu nisu prošli nezapaženo pa se Mevlja odskora našao na meti holandskih i belgijskih prvoligaša koji potražuju kvalitetnog defanzivca, odnosno igrača zadnje linije odbrane.

Nema sumnje da ovaj 26-godišnjak itekako ima predispozicije za napredak u svojoj karijeri, pa iako veoma mlad igrač, ima neophodno iskustvo za igranje u najjačim evropskim ligama, i svakako zaslužuje da na njega pažnju u narednim reprezentativnim mečevima obrati i selektor Slovenije Srečko Katanec.

Prema tržišnoj vrijednosti poznatog Transfermarkt.be trenutna vrijednost Mevlje je 200.000 eura sa tendencijom rasta tržišne vrijednosti.

Inače, i njegov brat blizanac, Miha Mevlja je nogometaš, standardni reprezentativac Slovenije, a imao je dosta sličan nogometni put s obzirom da su obojica počeli karijeru u Gorici, a sada je član ruskog Rostova, učesnika ovogodišnjeg izdanja Lige Evropskih prvaka, i Lige Evrope, nakon što je Rostov kao trećeplasirani tim iz grupe Lige prvaka izborio ovo takmičenje, i ako je suditi po onoj da “krv nije voda” nije nemoguće da i Nejc Mevlja uskoro bude član neke od ekipa koja igraju grupnu fazu Evropskih takmičenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *