27/04/2024

Nakon što su prošli kvalifikacioni mečevi širom svijeta, nastavljaju se takmičenja u okviru domaćih prvenstava.

U subotu se tako i u Bosni i Hercegovini nastavlja nogometno prvenstvo, odnosno starta Liga 6 za prvaka, i Liga 6 za opstanak u okviru Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Tim povodom naš portal kontaktirao je Blaža Sliškovića “Baku”, nekada velikog nogometaša, a potom selektora reprezentacije BiH, te bivšeg trenera Hajduka iz Splita, Širokog Brijega, rumunjske Alba Iulie, albanske KF Tirane, kineskog Qingdao Joonon F.C., te još nekih bosanskohercegovački i inostranih klubova, a današnjeg trenera aktuelnog prvaka BiH, Nogometnog Kluba Zrinjski iz Mostara, u kojem odnedavno po treći put u svojoj trenerskoj karijeri obnaša funkciju šefa stručnog štaba.

 

Dotakli smo se reprezentacije Bosne i Hercegovine s obzirom na to da je “Baka” svojevremeno bio selektor reprezentacije BiH, i naravno Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Profesionalno, kako i dolikuje ozbiljnom čovjeku ,”Baka” je odgovorio na naša pitanja i pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

Kao nekadašnji selektor reprezentacije BiH, pratite li reprezentaciju i kakva su Vaša očekivanja u vezi plasmana na Svjetsko prvenstvo naredne godine?

Pratim koliko mogu, a smatram da reprezentacija ima prije svega motiv, ali i kvalitet da se, u najmanju ruku, domogne drugog mjesta koje vodi u baraž”

 

Koji su po vama nedostaci ove reprezentacije?

Koji su nedostaci?…Pa ja nisam baš toliko upoznat sa cjelokupnom slikom, tako da ne znam baš najbolje. Ipak, i ako ima nekih nedostataka ili nešto, to najbolje zna izbornik Baždarević i stručni stožer. Ja mogu komentarisati samo ono što vidim.”

 

Prelazimo na ono aktuelno – Premijer ligu BiH. Kakav je po vama kvalitet Premijer lige BiH u ovom novom formatu u odnosu na prošle sezone, kvalitet suđenja, i onako uopšteno?

Sviđa mi se ova ideja o skraćivanju same lige, sigurno je da će se sa tim i kvalitet same lige poboljšati, a i što se suđenja tiče, i ono je dosta bolje nego ranije, rijetke su sudačke greške ove sezone, dobro sad, ponekad se omakne neka greška, ali generalno suđenje dosta kvalitetnije.”

 

Šta vas je privuklo da ponovo preuzmete nekog premijerligaša, u ovom slučaju Zrinjski?

Pa sad…šta me privuklo?!…Privuklo me to što Zrinjski na neki način treba pomoć s obzirom da je dovedeno u pitanje prvo mjesto. Ja naravno želim u tome pomoći Zrinjskom, a već neko vrijeme sam bio bez trenerskog angažmana, i prvobitni plan mi je bio preuzeti neki od inozemnih klubova jer smatram da se ozbiljnom treneru ne smije dešavati da bude dugo bez angažmana, međutim, to se u ovom periodu nije realizovalo i sada sam tu, u Zrinjskom sa kojim ću pokušati odbraniti titulu prvaka.”

 

Koji su po Vašem mišljenju najveći konkurenti Zrinjskom ove godine na putu ka odbrani titule prvaka BiH?

Pored Zrinjskog, Željezničar i Sarajevo imaju također, dobre izglede i ambicije, međutim, ne treba zanemariti ni ostale koji će se svakako truditi, mislim da Sloboda, Radnik i Krupa imaju također, svoje šanse i svoje ambicije, s obzirom na to da tri, a možda i četiri tima na tabeli preko prvenstva mogu izboriti evropska pretkola, zatim, i sami vidite, i kup je otvoren…”

 

Koja su po Vama najprijatnija, a koja najneugodnija iznenađenja ove sezone, misleći na klubove i njihov plasman na tabeli?

Sigurno je da su Radnik iz Bijeljine i Krupa vrlo ugodna iznenađenja ove sezone, a neprijatna…Čelik, pa i Široki Brijeg…ali Čelik je ove godine najneprijatnije iznenađenje sigurno, a i malo je ko očekivao da će Čelik biti na samom dnu ljestvice.”

 

Da li po Vašem mišljenju klubovi iz Premijer lige BiH ove godine mogu napraviti iskorak u evropskim takmičenjima i kvalifikovati se u grupnu fazu nekog takmičenja, bilo da radi o Ligi Evropskih prvaka, ili Ligi Evrope?

…Teško je reći, ali primarno je da to bude neki cilj, međutim, znate kako je, trebaju tu kvalitetne pripreme, zatim kvalitetna pojačanja…Nije rješenje samo doći do titule prvaka i reći to je to, ili samo izboriti evropska natjecanja, treba tu mnogo ozbiljniji pristup…Samo jedno pretkolo ništa naročito ne donosi. Evropa je svakako najveće mjerilo, najbolje pokazuje stvarni kvalitet, a i bitno je i za same igrače u njihovom napretku, ili da igrajući takve mečeve eventualno naprave inozemnu karijeru.”

 

Pitanje za kraj našeg današnjeg razgovora, kakva je razlika voditi jedan inostrani klub i voditi klub u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da ste vi imali priliku u više navrata raditi i u inostransvtu i u BiH?

Ogromna je razlika…Ogromna!…U inozemstvu su mnogo bolji uvjeti, novac najviše diktira stvari, bolja platežna moć klubova, bolja infrastruktura, bolja logistika, dok kod nas još nije ta evropska razina, ali naši treneri su dosta dobri, a ja nikad neću reći da je neki strani trener bolji od naših trenera samo zato što je stranac, što je španjolac ili italijan…”

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu , želimo vam mnogo uspjeha u vašem trenerskom poslu!

Nema na čemu, i vama sve najbolje u vašem radu!”– završio je razgovor za SPORTSKE VIJESTI, Blaž Slišković “Baka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *